Stress op middelbare leeftijd gelinkt aan dementie

Facebooktwitterlinkedinmail

stress ouderen depressie

Stress op middelbare leeftijd zorgt voor blijvende veranderingen in de hersenen en daardoor neemt het risico op dementie toe. Dit blijkt uit een langlopend Zweeds onderzoek waarbij 800 vrouwen vanaf 1968 veertig jaar lang gevolgd werden.

In eerdere studies werd al gekeken naar het effect van ernstige psychologische stressfactoren – zoals natuurrampen, de Holocaust en nare gebeurtenissen in de jeugd – op volwassen leeftijd. Hieruit bleek dat deze nare gebeurtenissen de mentale gezondheid zelfs jaren later nog kunnen schaden. Dit komt doordat het stresshormoon op een hoog niveau actief blijft, ook al is de traumatische gebeurtenis allang verleden tijd.

Stressvolle gebeurtenissen

Nieuw aan het Zweedse onderzoek is dat werd gekeken naar de langetermijngevolgen van zulk soort stressfactoren: wat merk je ervan op hoge leeftijd? Aan de start van het onderzoek werd aan de deelnemers gevraagd of zij op middelbare leeftijd stressvolle gebeurtenissen hadden meegemaakt: van echtscheiding tot ziekte en van werkloosheid tot alcoholisme binnen de familie. Daarna werd elk vijf jaar gekeken in hoeverre zij typische stresssymptomen ervoeren en hoe hen mentale toestand was. Een analyse van de gegevens liet zien dat één op de vier vrouwen minstens één stressvolle gebeurtenis aan de start van de studie had ervaren. Bovendien bleek dat vrouwen met ‘mid-life stress’ 21% meer kans hadden op de ziekte van Alzheimer en een verhoogd risico van 15% op dementie.

Volgens de onderzoekers zijn er wel meer studies nodig om de resultaten definitief te bevestigen.

Bron: gezondheidsplein.nl 

Dit bericht is 6120 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail