Stofje uit broccoli verbetert communicatievaardigheden van autisten

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown-1

Volgens Amerikaans onderzoek verbetert een dagelijkse dosis sulforafaan, een stofje uit broccolischeuten, het gedrag en de communicatievaardigheden van autistische jongens, zo lezen we in de Volkskrant. De Amerikaanse onderzoekers publiceerden hun onderzoek in het tijdschrift voor biomedische wetenschappen PNAS.

Van sulforafaan, het stofje dat voorkomt in bloemkool, broccoli en kool, is al eerder bekend dat dit heilzaam zou zijn bij kanker en longziekten, maar dus nu ook bij autisme.
Naar schatting lijdt 1 tot 2 procent van de wereldbevolking aan een vorm van autisme spectrum stoornis. Over de oorzaak is nog weinig bekend, maar mensen met autisme hebben vaak last van een verstoorde energiehuishouding in de cellen ofwel  ‘oxidatieve stress’. Sulforafaan zou het lichaam helpen die stress tegen te gaan.

Achttien weken lang kregen kregen veertig autistische jonge mannen tussen de 13 en 27 jaar dagelijks een pil. De helft kreeg een placebo, de andere helft sulforafaan.  Onderzoekers en verzorgers van de deelnemers vulden tijdens de onderzoeksperiode vragenlijsten in over hun gedrag en sociale communicatie.

Bij een groot deel van de deelnemers die sulforafaan slikten, verbeterden de communicatie en sociale omgang. Er was meer oogcontact, ze werden rustiger en hadden minder last van ritueel gedrag.  Er zullen grootschaliger studies nodig zijn om te zien of het effect standhoudt.

Het eten van broccoli alleen is niet voldoende, de toegediende pillen hebben een veel hogere concentratie van de stof.

Dit bericht is 5603 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail