Stijging overnames in de zorg voor een groot deel veroorzaakt door GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2019 – Het aantal deals binnen de gezondheidszorg kwam in 2018 uit op 96, een stijging van ruim 6% ten opzichte van de 90 deals in 2017. Met deze vijfde stijging op rij vond vorig jaar wederom het hoogste aantal transacties plaats sinds de metingen begonnen in 2008, zo meldt consultantcy.nl

In de analyse keken de onderzoekers van het Big Four-kantoor naar alle transacties – een overname van aandelen, dan wel oprichting van een joint-venture – gerelateerd aan zorgondernemingen met een omzet van minimaal €5 miljoen. Het kan hierbij gaan om ziekenhuizen, thuiszorg- en GGZ-instellingen, evenals toeleveranciers van medische technologie, hulpmiddelen en dienstverlening. Deals in de farma- en biotechnologiesectoren zijn niet meegenomen in de berekening.

De groei van het aantal transacties komt met name door een stijging van het aantal transacties in de GGZ/GZ (10 in 2018 vs 4 in 2017), verzorging, verpleging en thuishulp (13 in 2018 vs 9 in 2017) en overige zorgaanbieders (20 in 2018 vs 16 in 2017). Het aantal transacties in de toelevering en dienstverlening is daarentegen licht gedaald ten opzichte van 2017 (57 in 2017 vs 48 in 2018).

Aantal fusies en overnames in de zorg

Opvallend is dat investeerders hun belang in de Nederlandse zorgmarkt uitbouwden. Private equity-partijen hebben – met inbegrip van transacties door portfolio-ondernemingen – 34 acquisities verricht in 2018, een stijging van 30% in vergelijking met het aantal aankopen in 2017. “Investeerders zien de zorg in toenemende mate als een aantrekkelijke sector om in te investeren, alhoewel regelgeving en bekostiging gepercipieerde risico’s vormen”, vertelt Dagmar Enklaar, Partner bij Deloitte Corporate Finance.

Wat hierbij ook meespeelt is dat er behoefte is aan meer schaal, waarmee taken en activiteiten effectiever kunnen worden uitgevoerd. Dit is van groot belang tegen de achtergrond van de toenemende druk vanuit zorgverzekeraars om efficiënter te opereren, legt Enklaar uit. Dit uit zich onder meer in de ketenvorming die al enkele jaren gaande is. De ontwikkeling begon in de mondzorg, een domein dat inmiddels steeds meer bestaat uit ketens in het bezit van een select aantal private-equity-investeerders. Bij fysiotherapeuten, huisartsen en in de geestelijke gezondheidszorg voltrekt zich nu een vergelijkbare ontwikkeling.

Lees het hele artikel en bekijk de grafieken op consultantcy.nl

 

Dit bericht is 3472 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail