Stijging aantal zelfdodingen in Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail
depressie
Het aantal zelfdodingen in Nederland is vorig jaar fiks gestegen naar 1753. Het jaar daarvoor pleegden nog 1647 mensen zelfmoord. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 lag het aantal zelfdodingen nog op 1525.Alleen in 1984 noteerde het CBS tot nog toe meer zelfdodingen. Toen pleegden 1782 mensen zelfmoord. Het jaar daarvoor waren dat er 1720. Van de mensen die vorig jaar zichzelf van het leven beroofden, waren er 1186 man. In 567 gevallen ging het om vrouwen.

Nederlandse jongeren tussen de 15 en 20 jaar sterven even vaak door zelfdoding als door een ongeval, meestal een verkeersongeluk. Deze doodsoorzaken staan op een gedeelde eerste plaats.

Vorig jaar overleden 45 jongeren van deze leeftijd aan een ongeval en nog eens 45 door zelfdoding. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep daalt sterk, terwijl het aantal zelfdodingen licht toeneemt.
Eén leeftijdscategorie verder (20- tot 25-jarigen) zijn ongelukken nog de belangrijkste doodsoorzaak. Volgens een woordvoerder van het CBS komt dit doordat deze jongeren hun rijbewijs halen en ‘ook in de weekenden gaan autorijden’.

Dit bericht is 4668 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail