Sterke stijging van het aantal jongeren in de GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

jeugd02

De afgelopen jaren kwamen veel meer jongeren in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) terecht. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Tussen 2008 en 2010 steeg het aantal jongeren tussen de 0 en 17 jaar dat te maken had met de curatieve ggz, de zorg gericht op genezing zoals bijvoorbeeld door psychologen, met 31 procent. Dat staat in het onlangs gepubliceerde onderzoek. Volgens een woordvoerster van GGZ Nederland komt dat echter niet alleen omdat meer jongeren hulp nodig hebben. Volgens haar is het beeld vertekend, omdat er de afgelopen jaren hard wordt gewerkt om wachtlijsten weg te werken.

Volgens een woordvoerster van GGZ Nederland komt dat echter niet alleen omdat meer jongeren hulp nodig hebben. Volgens haar is het beeld vertekend, omdat er de afgelopen jaren hard wordt gewerkt om wachtlijsten weg te werken.

De stijging naar ongeveer een kwart miljoen jeugdige cliënten is verder een combinatie van factoren. Er zijn bijvoorbeeld privé-instellingen die ook dyslexie meerekenen in de zorg, waardoor het aantal hoger uitvalt.

Recentere cijfers dan in het rapport zijn er niet en GGZ Nederland kan dan ook niet aangeven of de stijging doorzet.

Overigens steeg ook het aantal volwassenen dat in de curatieve geestelijke gezondheidszorg belandde, zij het een stuk minder dan het aantal jongeren. Het aantal mensen dat hulp nodig had tussen de 18 en 64 jaar steeg met 13,6 procent. Het aantal 65-plussers dat naar de ggz ging, steeg met bijna 11 procent.

Dit bericht is 5054 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail