Stepped care effectief bij verminderen depressie- en angstklachten 

Facebooktwitterlinkedinmail

images

Corinne Stoop onderzocht in haar proefschrift een behandelmodel om angst en depressieklachten bij mensen met diabetes type 2 in de huisartsenpraktijk te behandelen.

Na de uitvoer van een gerandomiseerde studie waarbij de stepped care interventie (behandeling bestaande uit ‘getrapte’ psychologische zorg) vergeleken werd met de gebruikelijke zorg, bleek deze stepped care depressie- en angstklachten effectief te verminderen. Wel bleek het animo om mee te doen lager dan verwacht. Dit deed vermoeden dat emotionele problemen met betrekking tot de diabetes in een mindere mate voorkomen in de huisartsenpraktijk dan bij mensen met diabetes type 2 die in het ziekenhuis worden behandeld. Onderzoeksresultaten lieten zien dat slechts 4% van de ondervraagde mensen met diabetes type 2 in de huisartsenpraktijk een grote mate van diabetesstress rapporteerde, tegenover 19% van de mensen met diabetes type 2 die werden behandeld in het ziekenhuis. Toch gaven deelnemers met diabetes type 2 in een focusgroep studie aan het belangrijk te vinden dat de zorgverleners in de huisartsenpraktijk aandacht besteden aan hun welbevinden en thuissituatie.

Emotionele belasting bij diabetes

Ongeveer één miljoen Nederlanders hebben diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Ongeveer 90% van deze mensen heeft diabetes type 2, een vorm die vaak op middelbare of latere leeftijd ontstaat. Het hebben van diabetes kan emotioneel zwaar zijn. Emotionele problemen, zoals angst en depressieklachten, zijn gerelateerd aan een ongunstig verloop van diabetes, zoals hogere bloedglucosewaardes, meer complicaties, een slechtere kwaliteit van leven en een hoger risico op overlijden. In diverse internationale richtlijnen wordt het belang van aandacht voor het emotioneel welbevinden binnen de diabeteszorg benadrukt. Ook in Nederland is recent een richtlijn over depressie bij diabetes verschenen.

Promotie Corinne Stoop

Corinne Stoop promoveert op vrijdag 17 oktober 2014 om 14:00 uur in de aula van Tilburg University. De titel van het proefschrift is Emotional distress in type 2 diabetes in primary care: A major concern?

Meer informatie:

Bron: zonmw.nl 

Dit bericht is 3444 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail