Stemmen horen bij schizofrenie in sommige culturen niet negatief

Facebooktwitterlinkedinmail

stemmen

8 oktober 2015 – Nieuw onderzoek laat zien dat de ervaring van mensen die stemmen horen van niet-bestaande gesprekspartners, een veelvoorkomend symptoom bij schizofrenie, kan verschillen al naar gelang de cultuur waarin zij zich bevinden. 

In het onderzoek, recent gepubliceerd in Topics in Cognitive Science, keken onderzoekers naar hoe mensen met schizofrenie uit drie verschillende culturen het horen van stemmen ervaren. Mensen uit de VS blijken hun stemmen meer als indringende  en onechte stemmen beschreven die ze haatten terwijl mensen uit Zuid-India hun stemmen eerder beschreven als gevers van bruikbaar advies. Mensen uit Ghana beschreven de stemmen vaker als moreel goed.

De oorzaak van het stemmen horen bij schizofrenie is niet helder. Eerder onderzoek toonde wel aan dat mensen met schizofrenie tijdens auditieve hallucinaties verhoogde toevoer vertoonde naar het centrum van Broca in de frontale kwab van de hersenen. Dit gebied is het het motorisch spraakcentrum.

Aan het onderzoek of culturele verschillen de inhoud van deze auditieve hallucinaties kunnen beïnvloeden deden 60 mensen mee, 20 mensen met schizofrenie in San Mateo, Californië, 20 mensen in Chennai, Zuid-India en 20 mensen in Accra, Ghana.
De onderzoekers vroegen de deelnemers hoeveel stemmen ze hoorden en hoe vaak. Ze vroegen hen ook welke relatie ze hadden met de stemmen en wat de kwaliteiten van de stemmen waren.

De onderzoekers ontdekten dat  bij Amerikanen de stemmen het meest agressief waren. “Het schreeuwen, vechten… [ze zeggen] spring voor de trein”, vertelde een deelnemer uit de VS. Ze beschreven hun ervaring met stemmen horen vaak als een oorlog: “De oorlog van iedereen die schreeuwt”, vertelde een andere deelnemer.

Ook een aantal van de mensen uit India en Ghana ervaarden agressieve stemmen, maar minder gaven dit aan en ze plaatsten het minder op de voorgrond in de interviews.

Voor de onderzoekers was het ook duidelijk dat mensen uit de VS de stemmen die ze hoorden niet aardig vonden. “Niet één persoon vertelde ons dat hun overheersende ervaring positief was”, zeiden de onderzoekers. De Amerikanen beschreven hun ervaring vaak als gestoord en ze voelden zich aangevallen door de stemmen.

In Ghana zei de helft van de deelnemers dat ze meestal goede stemmen hoorden die ook echt helpend waren. “De stemmen vertellen me het juiste te doen. Als ik deze stemmen niet had dan zou ik al lang dood zijn”, vertelde één van hen.

In de groep uit Zuid-India hoorde meer dan de helft van de mensen stemmen van hun familieleden zoals hun ouders, schoonouders en broers en zussen. Terwijl sommige stemmen slecht waren, waren anderen goed. Bijvoorbeeld een man hoorde stemmen van zijn zussen die negatief naar hem waren, maar hij ervaarde ook stemmen van grootouders die steun uitspraken naar hem en hem vergezelden.
Hij beschreef de stemmen als bruikbaar wanneer ze hem herinnerden een bad te nemen, tanden te poetsen of zijn koffie op te drinken.

Tenminste acht mensen uit de Zuid-Indiase groep vertelden dat de stemmen een positieve ervaring waren. “Ik heb een vriend om mee te praten. Ik hoef er niet op uit te gaan. Ik kan binnen mezelf praten”, vertelde iemand. De stemmen gaven sturing aan mensen in de dagelijkse taken. Ze vertelden te koken, schoon te maken en te slapen. Ze vertelden ook om niet te roken of te drinken.

De onderzoekers denken dat deze verschillen in de ervaring van het stemmen horen komt door culturele verwachtingen over de geest en de mens. Bijvoorbeeld, in de VS ervaren mensen de geest vaak als een gescheiden private plek. De stemmen laten hen ongemakkelijk voelen omdat ze hun persoonlijke controle schenden, vertelden de onderzoekers.

De maatschappij in Chennai is een “wereld van samen waarin van ouderen wordt verwacht dat ze jongeren advies geven”, aldus de onderzoekers. Dit kan verklaren waarom mensen in de Zuid-Indiase groep de stemmen zo vaak aan hun familie toeschreven.

De verwachtingen in de lokale cultuur over geest en mens lijken eigenlijk de stemmen te vormen die de mensen met schizofrenie horen, concluderen de onderzoekers.

Bron: anoiksis.nl 

Dit bericht is 1408 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail