Sociale omgeving beïnvloedt eenzaamheid jongere

Facebooktwitterlinkedinmail

jeugd stress

Eenzame jongeren ervaren meer eenzaamheid op school en met klasgenoten en minder eenzaamheid thuis, met vrienden en familie. Dat blijkt uit onderzoek van Eeske van Roekel, waarop zij op 16 mei promoveert aan de Radboud Universiteit.

Zowel jongens als meisjes ervaren minder gevoelens van eenzaamheid in het gezelschap van vrienden als zij kort daarvoor alleen waren. In het gezelschap van familie ervaren ze na een periode van alleen zijn in eerste instantie nog steeds gevoelens van eenzaamheid. Dat duidt erop dat vrienden beter kunnen dienen als buffer tegen de negatieve gevolgen van alleen zijn dan familie, aldus Van Roekel.

Jongeren met veel gevoelens van eenzaamheid zijn gevoeliger voor sociale dreiging dan jongeren die zich minder eenzaam voelen. In negatief gezelschap hebben eenzame jongeren een grotere stijging van negatieve gevoelens en een grotere daling van positieve gevoelens. Anders dan Van Roekel verwachtte hebben eenzame jongeren een sterkere positieve reactie op positief gezelschap dan minder eenzame jongeren.

Van Roekel onderzocht ook welke genetische en omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontwikkelen van eenzaamheid.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen/nji.nl 

Dit bericht is 3324 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail