Smartphone kan manie of depressie herkennen

Facebooktwitterlinkedinmail

person-woman-hand-smartphone

22 oktober 2015 – Smartphones hebben een groot aantal sensoren aan boord. De juiste combinatie sensoren stelt het apparaat in staat om te ontdekken wanneer een gebruiker door een manische of depressieve periode gaat, zo blijkt uit een Italiaans onderzoek, aldus de Telegraaf. 

Voor het onderzoek kregen twaalf patienten die lijden aan een bipolaire stoornis een smartphone. Wetenschapper Venet Osmani van het Center for Research and Telecommunication Experimentation for Networked Communities in Trento controleerden gedurende een periode van vier maanden elke drie weken hun mentale gesteldheid.

Het blijkt dat door analyse van de activiteits- en locatiegegevens op de smartphone in 94 procent van de gevallen een verandering in de stemming juist kan worden voorspeld. Door dit te combineren met de frequentie en snelheid van telefoongesprekken werd dit zelfs verhoogd naar 97 procent.

Het komt er op neer dat wanneer gebruikers meer activiteit tonen (gemeten via de GPS en bewegingssensor) en sneller en vaker bellen dat wijst op een verschuiving naar een manische episode. Als activiteiten en het aantal en de duur van de gesprekken achteruit gaan, lijkt er een depressie aan te komen.

Hoewel het onderzoek slechts gedurende een beperkte periode onder een klein aantal manisch depressieve patiënten is gedaan, noemt de onderzoeker de resultaten veelbelovend. Door de verandering in stemming snel waar te nemen, kunnen patiënten alerter op reageren en op tijd hulp zoeken.

Bron: telegraaf.nl

Dit bericht is 1298 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail