‘Slaap “herstelt” vergeten informatie in brein’

Facebooktwitterlinkedinmail

brein slaap

28 juli 2015 – Slaap maakt het mogelijk dat vergeten informatie sneller weer naar boven komt in het brein, zo toont een nieuwe (meta-)studie aan. Na een goede nachtrust herinneren mensen zich relatief vaak woorden uit een vreemde taal waartoe ze eerder geen toegang meer hadden. De kans dat dit soort ‘verdwenen’ kennis weer terugkomt, is na een nacht slaap ongeveer twee keer zo groot als daarvoor, aldus onderzoekers van de Universiteit van Exeter in het tijdschrift Cortex.

Fictieve taal

De wetenschappers van de Universiteit van Exeter bestudeerden de uitkomsten van eerder uitgevoerde experimenten waarbij 123 proefpersonen een lijst woordjes uit een fictieve taal moesten leren. Het ging om niet-bestaande woorden zoals ‘frenzilk’ en ‘caravoth.’ De wetenschappers gebruikten deze fantasietaal om uit te sluiten dat iemand de woordjes van tevoren al kende. De deelnemers werden meteen na hun leersessie voor de eerste keer overhoord, zodat men kon vaststellen hoe veel woordjes ze hadden onthouden. Vervolgens werden ze een tweede keer getest na een nacht slaap. Het onderzoek laat zien dat de deelnemers zich relatief veel woorden uit de fantasietaal in eerste instantie niet konden herinneren, maar na een nacht slaap weer wel.

Examen

“Slaap verdubbelt de kans op herinnering van oefenstof die we ons eerder niet meer voor de geest konden halen,” verklaart hoofdonderzoeker Nicolas Dumay. De onderzoeksresultaten suggereren dat het aan te raden is om ’s avonds laat nog hard te leren voor een examen of proefwerk in plaats van ’s ochtends vroeg kort voordat de overhoring begint. “Onze herinneringen worden ’s nachts waarschijnlijk scherper,” aldus Dumay.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 1152 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail