Schommelende bloeddruk ongunstig voor geheugen en concentratie

Facebooktwitterlinkedinmail

200909102009-1_hogere-bloeddruk-in-huis-langs-drukke-weg

Een schommelende bloeddruk bij ouderen gaat samen met meer verstandelijke achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek de gegevens van 5461 ouderen van gemiddeld 75 jaar oud die deelnamen aan een studie naar een cholesterolverlager. Hun bloeddruk werd in dat kader gedurende ruim drie jaar elke drie maanden gemeten.

Meer afwijkingen

Ouderen bij wie de bloeddruk meer schommelde, scoorden slechter op geheugen- en concentratietesten. Ook op MRI-scans bleken hun hersenen in mindere conditie. Het volume van de hippocampus, een hersendeel dat belangrijk is voor het geheugen, was lager. Daarnaast waren er op MRI-scans meer witte-stofafwijkingen, kleine infarcten en kleine bloedingen zichtbaar. De aangetoonde effecten op de cognitie en de hersenafwijkingen bestaan onafhankelijk van de gemiddelde bloeddruk en andere cardiovasculaire risicofactoren.

Ziekten kleine vaten

Op basis van de MRI-scans concluderen de onderzoekers verder dat cognitieve achteruitgang te maken heeft met ziekten van de kleine vaten. “Het is nog de vraag wat hierbij de oorzaak is en wat het gevolg,” zegt Simon Mooijaart. “Misschien zorgen de bloeddrukwisselingen ervoor dat de vaten in de hersenen beschadigd raken. Maar het zou ook kunnen dat het regelsysteem voor de bloeddruk wordt aangetast doordat de hersenen door vaatproblemen minder goed functioneren.”

Minder dementie

Recent toonden onderzoekers aan dat in Groot-Brittannië de kans op dementie afgenomen is. Hierbij speelde waarschijnlijk de goede behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten een grote rol. “Een schommelende bloeddruk is misschien ook zo’n risicofactor, waarvan de juiste behandeling uiteindelijk kan bijdragen aan een verdere afname van de kans op dementie,” aldus Mooijaart.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.

 

Bron: Gezondheidsnet /  © J. Niemantsverdriet

Dit bericht is 4293 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail