Schizofrenie behandelen met cholesterolverlager

Facebooktwitterlinkedinmail

pillen

Vier Utrechtse wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid om de cholesterolverlager statine in te zetten tegen schizofrenie, zo lezen we in de Volkskrant. 

De opzet van hun onderzoek  is om het komende jaar 250 patiënten te behandelen van wie de helft, naast antipsychotica, dagelijks statine krijgt, een medicijn dat het cholesterol verlaagt én ontstekingen remt. Ze onderzoeken vervolgens het effect op hun ziekte en op hun denkvermogen?

Ontsteking in de hersenen
Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat bij het ontstaan van schizofrenie het immuunsysteem betrokken is. Scans laten zien dat bij patiënten de afweercellen van de hersenen actiever zijn, reageren op een ontsteking. Het idee is dus om die ontsteking zo snel mogelijk te behandelen, dan ontstaat er minder schade.

De Utrechtse onderzoekers bekijken of de symptomen van schizofrenie, zoals hallucinaties, verbeteren door de medicijnen. Ze bestuderen het effect van de behandeling op het denkvermogen van de patiënten. En onderzocht wordt welke stoffen bij patiënten met schizofrenie aanwijzingen geven voor een opgewonden immuunsysteem in het bloedbeeld.

Bonus
Bij de zoektocht naar de beste ontstekingsremmers stuitte de onderzoekers op stanine. Goedkoop, weinig bijwerkingen en het cholesterol gaat ervan omlaag.
Dat is de bonus in het onderzoeksproject want van alle patiënten met schizofrenie heeft het metaboolsyndroom, een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en een hoog cholesterolgehalte. Dat heeft te maken met de medicijnen die ze slikken en hun leefstijl. Als met de statine de kans op dat syndroom kleiner wordt én de ontstekingen in de hersenen verminderen, slaan de Utrechtse onderzoekers een dubbelslag.

Dit bericht is 6196 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail