Schizofrenie aantoonbaar in zenuwcellen neus

Facebooktwitterlinkedinmail

neus

Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv  (TAU) claimen een nieuwe en snelle manier te hebben gevonden om schizofrenie aan te tonen. Volgens het onderzoeksteam onder leiding van Noam Shomron kan schizofrenie via een worden opgespoord door wat zenuwcellen uit de neus te verzamelen. De resultaten van de studie worden in juli in het vakblad Neurobiology of Disease gepubliceerd.

 

Schizofrenie is een psychische stoornis die vaak lastig te diagnosticeren is. Bij het vaststellen of iemand daadwerkelijk aan schizofrenie lijdt, zijn psychiaters en psychologen aan strikte criteria gebonden waardoor  het stellen van de diagnose op de korte termijn is niet gemakkelijk. Niet op elk moment wordt voldaan aan alle criteria van schizofrenie.

Voor het onderzoek verzamelden de wetenschappers olfactorische neuronen (zintuigcellen) van patiënten met schizofrenie en van een controlegroep zonder de ziekte.
De resultaten toonden aan dat de neuronen in de neus van schizofreniepatiënten veel hogere niveaus van een bepaald microRNA (genaamd miR-382) bevatten in vergelijking met de controlegroep.

De onderzoekers zeggen dat hun methode kan leiden tot een eenvoudige, snelle en accurate test voor schizofrenie. Het is nog onduidelijk of de veranderingen in microRNA expressie beginnen vóór het ontstaan van de symptomen van schizofrenie of daarna. Als dit vóór of aan het begin van ziekte gebeurt, dan zou de test een waardevol diagnostisch instrument zijn.  Daarvoor is volgens onderzoeker Noam Shomron van de Universiteit  meer onderzoek voor nodig.

Bron: Medicalnewstoday

Dit bericht is 8700 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail