Schippers: verplicht screeningsinstrument ggz gewenst

Facebooktwitterlinkedinmail

poh-ggz, huisarts

Minister Schippers heeft er geen problemen mee dat zorgverzekeraars het gebruik van screeningsinstrumenten voor het bepalen van de ernst en aard van psychische klachten verplicht stellen aan huisartsen en noemt het zelfs wenselijk.

Dat schrijft zij in reactie op Kamervragen naar aanleiding van een bericht van de LHV, die het verplicht stellen van screeningsinstrumenten ongewenst vindt. De LHV vindt dat gerespecteerd moet worden dat huisartsen handelen op basis van professionele autonomie die is gefundeerd op wetenschappelijke richtlijnen. Ook vindt de LHV dat instrumenten die niet gevalideerd zijn niet kunnen bijdragen aan een zorgvuldige zorgverlening

Volgens Schippers bevorderen de screeningsinstrumenten juist het gebruik van de NHG-richtlijnen, omdat die richtlijnen de bron vormen van de screeningsinstrumenten.

Ze stelt dat de screeningsinstrumenten zijn ontwikkeld door en voor het veld zelf en dat het geen instrument is van de verzekeraar. Ook mag de zorgprofessional volgens Schippers op basis van de eigen klinische blik besluiten het advies van het screeningsinstrument wel of niet op te volgen. Ze denkt niet dat de zorgverzekeraar te veel op de stoel van de huisarts gaat zitten, omdat de zorgverzekeraar niet bepaalt welke behandeling een patiënt krijgt. Wel vindt ze dat het stimuleren van het gebruik van beslissingsondersteunende instrumenten past bij de rol van de verzekeraar in het Nederlandse zorgstelsel en wenselijk is. Door aanlevering van de al dan niet gevolgde screeningsuitkomst bij de declaratie werken zorginstellingen volgens Schippers transparant. Ook kan inzicht in praktijkvariatie gepast gebruik bevorderen.

Bijlage: Beantwoording Kamervragen over huisartsenorganisaties die tegen het verplicht stellen van een screeningsinstrument voor GGZ zijn

Bron: medischcontact.artsennet.nl 

Dit bericht is 2653 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail