“Schippers ontkent problemen zorgmijding”

Facebooktwitterlinkedinmail

schippers

Het eigen risico zou voor veel mensen te hoog zijn

Een Kamermeerderheid vindt dat minister Schippers het probleem van ‘zorgmijding’ niet serieus genoeg neemt. Huisartsen sloegen eind juli alarm: steeds meer patiënten zouden afzien van belangrijke zorg vanwege financiële redenen. Het lijkt een welles-nietes-spel geworden tussen huisartsen en de minister.

Geen trend

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt in antwoord op Kamervragen dat ze vier onderzoeken heeft laten doen naar mensen die mogelijk uit geldgebrek afzien van vervolgzorg. Volgens de minister is er wat betreft zorgmijding geen sprake van een trend.

Monitoring

Hoogleraar huisartsgeneeskundige Henriette van Horst heeft de onderzoeken waar de minister naar verwijst, bestudeerd en verbaast zich over de conclusie van de minister. “Het klinkt indrukwekkend om naar vier onderzoeken te verwijzen, maar die moeten dan wel het juiste onderzoeken. Dat is niet het geval. Het vierde onderzoek zegt wel iets over zorgmijding, maar kwetsbare groepen zoals ouderen, analfabeten en eerste generatie allochtonen zijn niet vertegenwoordigd.”

Van Horst zegt dat er mogelijk sprake is van een probleem dat veel zorgvuldigere monitoring vraagt. “Je moet niet verwijzen naar onderzoeken die iets anders onderzoeken.”

Zorgmijding om kosten

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) publiceerde in juli de resultaten van een onderzoek onder 992 huisartsen. Daaruit zou blijken dat 94 procent van de huisartsen te maken heeft met patiënten die om financiële redenen hun advies niet opvolgen. 71 procent van de huisartsen heeft eens per week of vaker te maken met zogenoemde zorgmijders, aldus de LHV.

Complicaties

LHV-voorzitter Steven van Eijk: “Zorgmijding is een structureel probleem dat dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt. Steeds meer mensen volgen nu ook verwijzingen naar het ziekenhuis niet meer op. Dat betekent dat mensen onnodig lang rondlopen met klachten, langs de lijn staan en het risico lopen op complicaties. Met alle gevolgen van dien, omdat er zwaardere ingrepen nodig zijn (in de tweede lijn). Wat de patiënt en wij als maatschappij juist willen vermijden.”

Kozen patiënten er in 2013 met name voor niet naar een zorgaanbieder in de buurt als de psycholoog of fysiotherapeut te gaan. In 2014 gaat het steeds vaker om het niet opvolgen van een verwijzing naar het ziekenhuis of het niet doen van aanvullend onderzoek als lab of röntgenfoto’s, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Welles-nietes

Minister Schippers vindt het onderzoek van de LHV “moeilijk te duiden” en “enigszins sturend in de bevraging”, zo schrijft ze in haar antwoord op Kamervragen. Ze denkt dat mogelijk vooral huisartsen die de problemen in hun praktijk tegenkomen, hebben deelgenomen aan de enquête.

Enorm boos

Nieuwsuur spreekt met verschillende huisartsen die vinden dat minister Schippers de problemen ontkent. Huisarts Gael Pennings werkt in een achterstandswijk in Nijmegen en maakt zich grote zorgen: “Ik heb dagelijks met dit probleem te maken. Schippers’ ontkenning maakt me enorm boos. Ik heb mijn buik vol van discussies over geld in de spreekkamer. Ik verwijs mensen om medische redenen door en patiënten die dat advies niet opvolgen, lopen soms grote risico’s. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Serieus nemen

Een meerderheid van de Kamer neemt geen genoegen met de huidige reactie van minister Schippers. PvdA, SP, CDA, PVV, GroenLinks en SP vinden dat de minister het probleem niet serieus genoeg neemt. Al deze partijen, behalve de PVV, willen dat de minister dit precieze probleem beter gaat onderzoeken. De PVV wil geen onderzoek omdat er volgens de partij al voldoende signalen zijn waaruit blijkt dat zorgmijding een bestaand probleem is.

Het eigen risico is in 2013 van 220 euro per jaar verhoogd naar 360 euro. Voor 2015 staat een verhoging gepland naar 375 euro per jaar.

Dit onderwerp is onderdeel van…Uitzending: vrijdag 29 augustus 2014

Link: Reactie minister Schippers op kritiek zorgmijding

Bron: nieuwsuur.nl  

Dit bericht is 3388 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail