Samenwerking in de GGz bij de ontwikkeling e-health programma’s

Facebooktwitterlinkedinmail

panic_app

GGz Centraal, GGz Breburg, Arkin en GGNet beschouwen e-health als een nuttige en effectieve aanvulling op de reguliere zorg. Uit onderzoek blijkt dat de cliënt het meeste baat is bij een goede mix tussen e-health opdrachten en face to face contact met de behandelaar. Daarom wordt het bestaande behandelaanbod van de GGz instellingen stapsgewijs omgebouwd naar een ‘blended’ aanbod.

Om deze grote klus te klaren hebben GGz Centraal, GGz Breburg, Arkin en GGNet recentelijk een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De samenwerking bestaat uit vier onderdelen:

  • uitwisselen van bestaande behandelprogramma’s
  • samen ontwikkelen van nieuwe behandelprogramma’s
  • delen van kennis en ervaring door middel van workshops en congressen
  • wetenschappelijk onderzoek verrichten naar het gebruik en de effectiviteit van e-health. Dit gebeurt in samenwerking met de Universiteit Twente.

Een mooi voorbeeld van de samenwerking is het inzetten van de e-health App. Deze App werd oorspronkelijk ontwikkeld voor cliënten met angststoornissen bij GGz Centraal. Maar deze App is door de leverancier IPPZ zo slim ontwikkeld dat hij ook inzetbaar is voor andere behandelprogramma’s. En niet alleen voor GGz Centraal, maar ook voor andere GGz instellingen die klant zijn van IPPZ.

De App maakt het voor de cliënten een stuk makkelijker om hun huiswerkopdrachten te doen. Stel dat een cliënt met verslavingsproblematiek moet aangeven wanneer hij een ‘trekmoment’ heeft, dan is het erg fijn als hij dit direct op zijn mobiel kan doen en niet hoeft te wachten tot hij thuis achter de pc zit.

Voor de App wordt de komende maanden specifieke inhoud ontwikkeld. En ook hier is het voordeel van het samenwerkingsverband evident. Zo heeft GGz Breburg een mooi behandelprogramma voor autisme ontwikkeld. GGz Centraal mag hier gebruik van maken. In ruil daarvoor ontwikkelt GGz Centraal specifieke inhoud voor de App, waar Breburg weer gebruik van kan maken.

Soortgelijke ontwikkeltrajecten worden ook met Arkin en GGNet opgericht. En dat zorgt ervoor dat er een stuk sneller en goedkoper inhoud voor behandelprogramma’s wordt gemaakt.

Uniek is ook dat alle vier de instellingen de cliënt een belangrijke rol geven in het ontwikkelen en testen van nieuwe inhoud en functionaliteit. Want ook in de GGz zijn cliënten prima in staat aan te geven wat ze wel en niet handig vinden.

Kortom het samenwerkingsverband is een win-win situatie voor alle betrokken partijen.

 

Dit bericht is 4272 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail