Samenwerking Dijk en Duin en ’s Heeren Loo voor kwetsbare groep

Facebooktwitterlinkedinmail

samenwerking

20 augustus 2015 – Dijk en Duin en de ’s Heeren Loo Zorggroep bundelen hun krachten voor een kwetsbare doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking én een psychische aandoening. De zorgorganisaties hebben gisteren gezamenlijk de unit EPA-LVB van Dijk en Duin in Castricum geopend waar een psychiater van Dijk en Duin samenwerkt met een GZ-psycholoog/ orthopedagoog van de ’s Heeren Loo Zorggroep.

Samen geven de organisaties antwoord op de complexe vragen die deze doelgroep heeft. Zo meldt ook   het Noordhollands Dagblad in een nieuwsbericht over.

De groep mensen die op deze afdeling terecht kan, heeft vanwege de combinatie van psychiatrische problematiek en een verstandelijke beperking, een zeer complexe zorgvraag. Dat leidt bij hen soms tot verslavingsproblematiek, angst, frustraties, agressie, structuurverlies en onmacht. Om een antwoord op de zorgvraag en de problematiek te bieden, is er nu een gezamenlijke methodiek ontwikkeld.

Duurzaam doorstromenDe gespecialiseerde unit in Castricum bestaat uit dertien bedden en wordt gebruikt voor cliënten die acute, kortdurende psychiatrische opname nodig heeft zodat langdurige opname wordt voorkomen. Na een korte periode kan de cliënt terugkeren naar de eigen woonomgeving met zo nodig psychiatrische nazorg door een psychiatrische casemanager en een psychiater van Dijk en Duin bij de ’s Heeren Loo Zorggroep.

Daarnaast is het doel dat cliënten vanuit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) naar de VG duurzaam doorstomen en uiteindelijk terugkeren naar de maatschappij met begeleidend psychiatrische zorg. Het perspectief van deze cliënten verschilt: sommige cliënten zullen doorstromen naar een woonvorm binnen de VG als de psychiatrie stabiel is met VG begeleiding. Andere cliënten stromen door naar een woonvorm in de psychiatrie.

Verder wordt vanuit Dijk en Duin door de psychiater consulten en behandelingen gedaan bij patiënten met een psychiatrisch beeld en een verdenking van verstandelijke beperking zowel in een klinische als de ambulante setting.

Bron: dijkenduin.nl

Dit bericht is 702 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail