RTL schrapt omstreden uitzending over verzamelwoede na klacht deelnemer

Facebooktwitterlinkedinmail

adc520f9-a375-4d12-aa01-381c0952139f

RTL heeft besloten om een aflevering van Mijn leven in puin waar eerder deze week commotie over was te schrappen. De deelnemer van de aflevering dreigde met een kort geding, omdat hij vindt dat hij onder druk is gezet door de programmamakers.

Na een gesprek tussen beide partijen is besloten om de aflevering niet op televisie te laten zien, zo maakte RTL Boulevard bekend.

De Nederlandse televisie kent veel hulpprogramma’s, maar steeds vaker worden mensen opgegeven in plaats van dat zij zichzelf melden bij een tv-zender. Voorbeelden zijn Bonje met de Buren, Help, Mijn Man Is Klusser, Verslaafd of Mijn Leven in Puin. Via een interventie belanden zij dan ongevraagd in een tv-programma. Waarna ze tekenen voor deelnamen en vervolgens het hulptraject wordt ingeslagen.

In het programma helpt presentatrice Lieke van Lexmond  (foto) samen met haar team mensen die last hebben van een extreme verzamelwoede ook wel harding genoemd. De deelnemer in kwestie, een man uit Lunteren, zou psychische problemen hebben. Hij zegt dat hij in maart onder druk is gezet om mee te werken aan het programma.

 Kwetsbaar

De man uit Lunteren is een verzamelaar die zijn woonboerderijtje mudvol spullen heeft gestouwd. De makers van het programma lieten het op verzoek van de zoons van de man enige tijd geleden in samenwerking met de gemeente leeghalen.”Zijn zonen hebben het programma benaderd om hun vader te helpen met de allerbeste bedoelingen. Op grond van de privésituatie die deze deelnemer op dit moment zo kwetsbaar maakt, verkiest RTL ervoor om deze omstandigheden boven het uitzenden te stellen en laat de aflevering vervallen”, aldus RTL in een reactie.  RTL ontkent dat er druk is uitgeoefend: deelname aan Mijn Leven In Puin is vrijwillig en alles wordt in overleg met de deelnemers gedaan.

RTL laat ook weten dat het programma altijd op een zorgvuldige manier wordt gemaakt, in samenwerking met Altrecht, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het programma kent een uitgebreid voor- en nazorgtraject

Mijn Leven in Puin is vorige week van start gegaan met 1,4 miljoen kijkers

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3197 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail