Rookgedrag en astmapatiënten: een paradox

Facebooktwitterlinkedinmail

sigaret

Onderzoek gehouden aan de Radboud Universiteit Nijmegen toont een verband aan tussen ernstige astmaklachten en de verslavingsgevoeligheid van roken bij jongeren, aldus het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Uit onderzoek van psychologe Monique van de Ven blijkt namelijk dat jongeren met ernstige astmaklachten die gaan roken, eerder nicotineverslaafd raken dan jongeren met minder of geen van dergelijke klachten die gaan roken. Ook was het aantal stoppogingen bij de eerste groep hoger.

Mogelijk is astma een risicofactor voor nicotineverslaving en niet-succesvolle stoppogingen bij jongeren, juist vanwege die sterkere verslaving. Een andere verklaring is dat bij astmapatiënten de motivatie om te stoppen extra op de proef wordt gesteld, omdat zij bij het stoppen vaker last hebben van hoesten en slijm.

Het rookgedrag bij jongeren met astma zou volgens van de Ven ook in de hand worden gewerkt doordat zij vaker met paniekstoornissen of angst- en affectieve stoornissen te maken hebben dan jongeren met gezonde longen. Een bekend effect van het roken van sigaretten is dat het stress en negatieve emoties vermindert.

 

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 3950 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail