Risicoscore schizofrenie niet geassocieerd met IQ

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen103

Een genetische risicoscore voor schizofrenie is geassocieerd met breinvolume, maar niet met intelligentie. Dat toont promovenda Afke Terwisscha van Scheltinga aan in haar proefschrift.

De risicoscore wordt berekend op basis van duizenden genetische varianten verspreid over alle chromosomen. De associatie met breinvolume, en dan vooral met wittestofvolume, werd zowel bij schizofreniepatiënten als bij gezonde controlepersonen gevonden.

Onverwacht

Zowel breinvolume als intelligentie zijn gemiddeld wat lager bij schizofreniepatiënten en zijn sterk genetisch bepaald. Daarom was het onverwacht dat de genetische risicoscore niet geassocieerd was met IQ.

Indirect

Het lijkt erop dat genetische varianten die het risico op schizofrenie verhogen in eerste instantie de groei van het brein veranderen en alleen indirect intelligentie beïnvloeden.

Proefschrift

Afke Terwisscha van Scheltinga promoveert op 15 november aan de Universiteit Utrecht. De titel van haar proefschrift is: ‘From risk genes to psychiatric phenotypes – Studies of fibroblast growth factor-related and genome-wide genetic variants in humans and mice‘.

Bron: universiteit utrecht

Dit bericht is 3880 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail