‘Registratie aan de bron’ beste idee om regeldruk in de GGZ tegen te gaan

Facebooktwitterlinkedinmail

ggznederland

Het idee van GGZ Friesland om behandelaren weer de regie te geven over afspraken heeft gistermiddag de juryprijs gewonnen als het beste idee om de regeldruk in de ggz te hanteren. Dit idee werd gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Regelwijzer|de Pitches, georganiseerd door GGZ Nederland. Met deze bijeenkomst wil GGZ Nederland zoveel mogelijk goede ideeën ophalen van de medewerkers in de ggz om de toename  van administratieve lastendruk te verminderen. De publieksprijs ging naar Transparant Leiden, die afspraken hebben gemaakt met ketenpartners over ROM-gegevens, waardoor patiënten minder ROM-formulieren hoeven in te vullen. 

Tijdens de bijeenkomst zijn 10 ideeën gepresenteerd variërend van kleine organisatorische verbetersuggesties tot vereenvoudiging van verantwoording aan partners zoals zorgverzekeraars en gemeenten. De jury, bestaande uit Annemarie van Gaal, Sybren Bangma en Marcel Thaens roemde presentatie van Kirsten Piso vanwege de haalbaarheid van het idee en de overtuiging dat dit daadwerkelijk regeldruk voor de behandelaren vermindert.

De publieksprijs werd uitgereikt door Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland aan Liesbeth van Londen. Haar originele presentatie viel bij het publiek in goede aarde omdat zij ook andere ketenpartners bij haar idee heeft betrokken.

GGZ Nederland is sinds vorig jaar in gesprek met stakeholders in alle financieringskaders om afspraken te maken over het verminderen van regeldruk. Voorbeelden daarvan zijn standaardisatie van uitvragen of versobering van verplichtingen. De kernvraag hierbij is telkens “wat is de bedoeling van het werk dat we doen?”. Ook binnen ggz-instellingen is winst te behalen  bij de reductie van regeldruk. Dat was één van de redenen om deze bijeenkomst te organiseren. Jacobine Geel: ‘ Ik hoop dat we door de ideeën die hier zijn gepresenteerd allemaal geïnspireerd worden om zelf het nodige te veranderen. En dat de energie die dat losmaakt ook overslaat op onze stakeholders. Want de regeldruk oplossen, dat kunnen we als ggz-organisaties niet alleen.’

GGZ Nederland gaat alle goede ideeën die gepresenteerd zijn tijdens de bijeenkomst delen met haar leden en waar mogelijk ook gebruiken in gesprekken met stakeholders.

Bron: ggznederland.nl 

Dit bericht is 2418 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail