Regering verdeeld over eigen bijdrage jeugd-ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

Jeugd-en-gezin3

6 oktober 2015 – De PvdA en VVD vechten achter de schermen over de eigen bijdrage van ouders met kinderen die psychische hulp krijgen. De PvdA wil van de ouderbijdrage af, de VVD niet zo melden bronnen aan RTL Nieuws.

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe jeugdwet. Voor psychiatrische hulp voor minderjarigen kinderen die niet thuis wonen moet sinds de invoering van de nieuwe jeugdwet op 1 januari een eigen bijdrage worden betaald. Er zijn ongeveer 40.000 kinderen waarvan de ouder sinds 1 januari een eigen bijdrage moeten betalen omdat ze opvang krijgen buitenshuis. Dat kan dagopvang zijn, of opvang in een tehuis of pleeggezin. De GGZ-jeugdinstellingen vinden de eigen bijdrage niet eerlijk, omdat kinderen met een lichamelijke kwaal ook niet hoeven te betalen voor hun verblijf in een ziekenhuis.

De gedachte achter die bijdrage is dat de ouders geld besparen omdat hun kind niet thuis woont en ze dus best kunnen meebetalen aan opvang. Maar volgens de onderzoekers gaat de redenering mank, omdat ouders ook extra kosten maken voor bijvoorbeeld vervoer naar de instelling.

Op de regeling is meer kritiek: gemeenten vinden de eigen bijdrage onuitvoerbaar en weigeren de bijdrage te innen. Er is geen goed systeem bedacht om het geld bij de ouders te innen. Staatssecretaris Van Rijn gaat nu overleggen met de gemeenten en komt binnenkort met een nieuw voorstel. Ook binnen zijn eigen partij, de PvdA, was er kritiek. Staatssecretaris Van Rijn kwam vorig jaar in een lastig parket op het congres van zijn partij. Een meerderheid van de aanwezig leden stemden tegen de ouderbijdrage in de jeugd-ggz.

Staatssecretaris Van Rijn heeft laten onderzoeken of er ouders zijn die door de eigen bijdrage geen hulp vragen voor hun kind en hij is door de uitkomsten niet gerustgesteld. Door dit onderzoek in te stellen naar de werking, kon hij een beslissing uitstellen.

Bronnen melden dat het rapport kritisch is over de eigen bijdrage. Daarom wil de PvdA het nu afschaffen. Maar coalitiepartij VVD wil eraan vasthouden. De patstelling tussen de partijen bestaat sinds vorige week. Morgen is er een overleg in de Kamer over de jeugdzorg en voor die tijd moet het onderzoek naar de kamer zijn gestuurd.

PvdA-Kamerlid Ypma ziet in de uitkomsten van het onderzoek de bevestiging dat de eigen bijdrage onwenselijk is en ouders “op onrechtvaardig hoge kosten” jaagt. De VVD wil het nieuwe voorstel van Van Rijn afwachten en komt pas daarna met een reactie.

Bron: nos.nl / rtlnieuws.nl 

 

Dit bericht is 774 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail