Radicaal nieuwe therapie bij angst, fobie en PTSS

Facebooktwitterlinkedinmail

Angst

30 november 2016 – Er is hoop dat er een nieuwe therapie mogelijk is voor fobie en posttraumatische stressstoornis (PTSS) waarbij angsten verdwijnen zonder ze te linken aan pijnlijke herinneringen. 

Dit heeft voordelen aangezien bij andere vormen van therapie mensen juist gevraagd werd continu aan de angstige momenten terug te denken of door hen te confronteren met angsten, in zogenoemde exposuretherapie,  waarbij mensen spinnen of slangen moesten aanraken.

De nieuwe techniek, fMRI decoded neurofeedback (DecNef) is ontwikkelend door wetenschappers aan het ART Computional Neuroscience Lab in Japan.  Mitsuo Kawato, die in dit laatste onderzoek samenwerkte met onderzoekers uit Engeland en de VS, wilde een alternatief ontwikkelen voor de exposure-therapie, waarbij gemiddeld 40% van de PTSS- patiënten uitviel.

“Het was ambitieus maar het werkte op de manier zoals we hoopten”, zegt Ben Seymour, klinisch neurowetenschapper en lid van het team aan de universiteit van Cambridge. ” We wissen het angstgeheugen niet compleet maar het wordt wel substantieel verminderd.”

Er wordt gebruik gemaakt van algoritmes om de hersenactiviteit van de patiënten te analyseren en bij piekmomenten van hun angst krijgen ze een beloning. In het laatste onderzoek was dit een klein geldbedrag.

Bij de vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek werd hun hersenactiviteit gescand. Ze kregen kort rode, groene, blauwe en gele cirkels op een scherm voor hen te zien.  Na meer dan 50 plaatjes analyseerde de computer hun hersenactiviteit en identificeerde de hersenactiviteit passend aan de kleur van het plaatje.

In het vervolg kregen de vrijwilligers een andere volgorde van de gekleurde plaatjes te zien maar dit keer volgde na bijvoorbeeld rood en groen, een onplezierige maar te verdragen elektrische schok.  De hersenactiviteit en sensoren op hun huid lieten al snel zien dat de deelnemers angst kregen voor die bepaalde plaatjes.

Nadat het angstgeheugen voor deze plaatjes was ingeprent probeerden de onderzoekers deze te wissen. Dit keer mochten de deelnemers rusten terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten en mochten ze denken aan wat zij maar wilden.  Ze werden niet gevraagd te denken aan de pijnlijke herinnering en geen van de deelnemers gaf aan dit ook te hebben gedaan.

Maar ook in rust zijn de hersenen actief. Met regelmaat liet de hersenscan activiteiten zien die overeenkwamen  met het zien van de rode en groene cirkels, terwijl de deelnemers er niet aan dachten. Wanneer de computer dit waarnam, kregen de deelnemers een bericht te zien dat zij een geldbedrag hadden verdiend, wat ze na het experiment konden ophalen.

Elke deelnemer had pijnlijke herinnering en angstgedachten bij zowel groene als rode cirkels maar de wetenschappers probeerden slechts de angst voor 1 cirkel te laten verdwijnen. Dit stelden hen in staat te beoordelen of de procedure werkte. En dat deed het. Na drie sessies van 1 uur vertoonden de hersenscans  geen angstreactie meer wanneer de deelnemer geconfronteerd werden met het plaatje waarvoor ze daarvoor bang waren. Ook de sensoren op hun huid gaven een sterk verminderde angstreactie door.  Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Human Behaviour

De wetenschappers bekijken nu hoe lang het effect van het verminderen van de angst duurt. ” Het kan zijn dat heet niet beklijft en dat het angstgeheugen weer terugkomt. We denken van niet maar we willen dit verder testen” aldus Seymour.

Het Japanse team is begonnen met het scannen van patiënten met fobieën en PTSS. “Hopelijk kunnen we in een paar jaar systematisch starten met de DecNef therapie, aldus Kawato in the Guardian.

Bron: theguardian.com

 

Dit bericht is 22532 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail