Radar panel over de bijwerkingen van antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

antidepressiva

9 mei 2016 – Bijna 16.000 ‘ervaringsdeskundigen’ hebben onze enquête over antidepressiva ingevuld. Opvallend: in 55 procent van de gevallen ontstonden bijwerkingen, in bijna een kwart van die gevallen zelfs gevaarlijke, zoals destructieve gedachten en agressiviteit.

Bekijk hier de uitzending behorende bij dit onderzoek.

Uit de enquête blijkt dat mensen antidepressiva gebruiken voor veel verschillende indicaties. Om depressieve klachten tegen te gaan (44%) of vanwege specifiek de diagnose depressie (42%). Maar ook tegen bijvoorbeeld een angststoornis (31%), een burn-out en / of overspannenheid (16%), slaapproblemen (14%), in het geval van rouw (5%) of tegen ADHD (1,5%).

In 42 procent van de gevallen heeft het antidepressivum geholpen tegen de aandoening(en) waartegen het werd voorgeschreven. Bij ruim 1 op de 5 (21%) is dat juist niet het geval. Bij nog eens 34 procent heeft het niet geheel, of niet tegen alle aandoeningen geholpen.

Bijwerkingen

In 55 procent van de gevallen van antidepressivumgebruik die bij ons zijn gemeld, zijn bijwerkingen ontstaan. Niet zelden zijn dat ernstige bijwerkingen: een toename van de depressieve klachten (17%) of gevaarlijke bijwerkingen zoals destructieve gedachten en / of agressie (23%). In 57 procent van de gevallen waarin gevaarlijke bijwerkingen optraden, zijn ook daadwerkelijk omstandigheden ontstaan die gevaarlijk waren, zoals een zelfmoord(poging), agressief gedrag of een auto-ongeluk.

In bijna de helft (46%) van de gevallen waarin bijwerkingen ontstonden, is van tevoren niet gewaarschuwd dat deze konden optreden. 31 procent van de respondenten is vooraf aan het gebruik van antidepressiva niet erop gewezen dat er andere behandelopties zijn dan medicatie, zoals gesprekstherapie.

Een ander persoon

63 procent van de respondenten geeft aan zich een ander persoon te voelen met antidepressiva. Volgens 44 procent zien anderen hen als een ander persoon door het gebruik van antidepressiva. In 55 procent van de gevallen is dat een positieve verandering, in een kwart van de gevallen een negatieve.

De meest geslikte middelen, zoals dit naar voren komt uit dit onderzoek, zijn:
1. Seroxat / Paroxetine
2. Prozac / Fluoxetine
3. Cipramil / Citalopram / Celexa
4. Efexor / Venlafaxine
5. Mirtrazapine / Remeron

‘Een tekort in je hersenen’

71 procent is verteld, of heeft gelezen, dat antidepressiva een depressie tegengaan doordat ze een tekort aan een bepaald stofje in je hersenen aanvullen. Bij 58 procent is dit verteld door een huisarts of medisch specialist. 63 procent geeft aan te denken dat dit waar is. Hieruit blijkt dat dit verzinsel, want dat is het, wijd verspreid is.

Bekijk ook de resultaten van het onderzoek over antidepressiva uit 2010, of bekijk de uitzending die destijds gemaakt is.

Over dit onderzoek
Via het onderzoek hebben 15.992 mensen hun ervaring met antidepressiva gedeeld. Respondenten zijn zowel mensen die zelf antidepressiva slikken, of hebben geslikt, als mensen die de vragenlijst invullen voor iemand in de naaste omgeving die antidepressiva (heeft) gebruikt.

Het onderzoek vond plaats tussen 21 en 18 april, zowel onder het Radar Testpanel als via een open link. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 100.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en / of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.

Bron: radar.avrotros.nl 

Dit bericht is 5100 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail