Psychotische Marokkaanse jongens eerder in behandeling

Facebooktwitterlinkedinmail

chronisch-depressief-default-13719-0-150x150

Psychoses zijn goed te behandelen; vooral met medicatie. Hoe eerder die behandeling wordt ingezet, hoe beter. Marokkaanse jongeren die een psychose ondergaan, blijven daar langer mee rondlopen dan andere jongeren. Een gezamenlijk project van Indigo, Ypsilon en Pharos stelt zich tot doel om Marokkaanse jongeren eerder naar de hulpverlening toe te leiden. 

Wanneer een psychose lang duurt of vaak terugkomt veroorzaakt dat niet alleen veel leed op de korte termijn, maar wordt ook de prognose op langere termijn slechter. De kans dat iemand voorgoed invalideert neemt toe. Dit betekent dat ook de maatschappelijke kosten hoger worden. Over het algemeen blijven Marokkaanse jongeren die een eerste psychose ondergaan, daar lang mee rondlopen. Dat ligt niet aan die jongeren zelf. Gebrek aan ziekte-inzicht is een veelvoorkomend symptoom.

Het zijn meestal de ouders die als eerste opmerken dat er sprake is van een medisch probleem. Maar niet alle ouders zijn bekend met psychoses en weten de weg te vinden naar adequate medische hulp. Dit geldt vooral voor ouders die laaggeletterd zijn of met een migrantenachtergrond. Deze groep is niet zo makkelijk te bereiken via de geijkte middelen. Daarom staat binnen dit project persoonlijk contact centraal.

Speciaal getrainde vrijwilligers van Ypsilon gaan op huisbezoek bij families van Marokkaanse jongeren met een vermoedelijke psychose. De vrijwilligers hebben allemaal zelf een gezinslid met een psychiatrische aandoening. Uit eerdere projecten is gebleken dat juist ervaringsdeskundigheid een belangrijke meerwaarde heeft bij gesprekken met Marokkaanse ouders van jongeren met psychiatrische problematiek. Deze ervaringsdeskundige vrijwilligers worden op hun beurt ondersteund door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van GGZ instelling Indigo.

Het project is gestart op 1 april 2014 en heeft een looptijd van een jaar.

Bron: pharos.nl

Dit bericht is 2725 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail