Psychose zelden gekoppeld aan geweldsmisdrijf

Facebooktwitterlinkedinmail

moord

18 juni 2015 – Het komt zelden voor  dat mensen met een psychische aandoening hallucinaties en wanen hebben voordat ze gewelddadige misdrijven plegen, zeggen de onderzoekers.

“De  geweldadige schietpartijen waarbij veel slachtoffers vallen krijgen veel publieke aandacht en zorgen voor een verhoogde waakzaamheid als het om mensen met een psychische aandoening gaat. Maar onze bevindingen tonen duidelijk aan dat een psychose zelden leidt tot geweld,” aldus Jennifer Skeem van de universiteit van Californië.

De onderzoekers analyseerden 305 gewelddadige incidenten gepleegd door patiënten met psychiatrische problematiek in de Verenigde Staten.  Slechts 12 procent van de incidenten werden voorafgegaan door hallucinaties en wanen, gezamenlijk aangeduid van psychose.

Het onderzoek  is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Psychological Science.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond  dat het geweld in verband kan worden gebracht met woede, de beschikbaarheid van wapens  en drugsmisbruik, maar dit is het eerste onderzoek waar gekeken is hoe vaak psychoses  aanleiding zijn voor gewelddadige misdrijven.

De bevindingen weerleggen het algemene beeld dat aan veel geweldsdelicten psychische problematiek ten grondslag ligt.

‘Dit onderzoek toont niet aan dat mensen met een psychiatrische aandoening geen hulp en zorg nodig zouden hebben’, zegt Skeem in een universitaire persbericht. “Maar het is belangrijk om de risicofactoren  voor het geweld te onthouden: misbruik en mishandeling, drugsmisbruik en de omgeving. Deze factoren worden gedeeld door mensen met en zonder psychische ziekte, en daar moet je je op focussen als het om veiligheid gaat.

Eerder dit jaar toonde een onderzoek in het American Journal of Public Health aan dat minder dan 5 procent dat van de 120 000 pistool moorden in de Verenigde Staten tussen 2001 en 2010 werden gepleegd door mensen met een gediagnosticeerde psychische aandoening. De onderzoek toonde juist aan de mensen met een psychische aandoening groter risico lopen om slachtoffer te worden van geweld.

Bron: medicinenet.com

Dit bericht is 1849 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail