Psychische klachten bij jongeren door onvoldoende slaap

Facebooktwitterlinkedinmail

3 maart 2017 – Jongeren die onvoldoende slapen lopen daardoor meer risico op het ontwikkelen van depressie, angstklachten en symptomen van adhd  zoals verminderde concentratie. De smartphone en de tablet zijn medeplichtig.  Dat is de waarschuwing  van neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek uitvoert bij de Universiteit van Amsterdam en de GGD. Een derde van de 16-jarigen en een kwart van de 14-jarigen in Amsterdam blijken slaapproblemen te hebben. Dit meldt onder andere het Parool.   

De Bruin deed onderzoek onder schoolgaande jongeren in het schooljaar 2015-2016. Slaapproblemen kunnen bij die groep tot een tal van klachten leiden, die ook hun schoolprestatie in de weg kunnen zitten. Zo is het concentratievermogen verminderd en ook het geheugen en de motivatie lijden onder een slechte nachtrust. Ook kan het volgens de neuropsycholoog leiden tot prikkelbaarheid, depressie en symptomen van adhd.

Kinderen met chronisch slaaptekort worden – kort door de bocht – dik, dom en druk, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave MC.

Het is voor het eerst dat slaapgewoonten van Amsterdamse jongeren door de GGD worden gemeten, dus de cijfers kunnen niet tegen andere jaren worden afgezet, maar volgens Hamburger liggen de uitkomsten op één lijn met vergelijkbare onderzoeken buiten Amsterdam.

Opvallend genoeg hebben meisjes veel meer slaapproblemen dan jongens, iets wat slaapdeskundigen niet goed kunnen verklaren.

Wat voor zowel jongens als meisjes geldt, is dat social media niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. “De hersenactiviteit houdt mensen wakker, maar door het blauwe licht van de schermpjes stopt ook de aanmaak van melatonine”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum. Dit komt de biologische klok van de kinderen niet ten goede. Zij gaan ook later op bed door hormonale veranderen, en moeten weer vroeg op om naar school te gaan. “Hierdoor wordt de biologische klok nog verder opgeschoven. Dat noemen we een social jetlag.”

De GGD Amsterdam werkt aan een programma om gezond slapen bij kinderen van 2 tot 12 jaar te stimuleren.

Lees het volledige interview in het Parool met Hans Hamburger: ‘Wacht niet tot een 12-jarige te zwaar is door slaapgebrek’

Dit bericht is 12072 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail