Psychisch kwetsbare burgers ervaren vaker stigma en eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

4 augustus 2018 –Onlangs heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een evaluatie uitgebracht over de hervorming van de langdurige zorg. Deze hervorming begon in 2015, toen gemeenten er extra taken bijkregen om de zelfredzaamheid en participatie van kwetsbare burgers te vergroten. Tot nu toe zijn de beoogde doelen nog niet bereikt, stelt het SCP. De maatschappelijke participatie van kwetsbare burgers is niet toegenomen.

Uit het rapport blijkt verder dat met name mensen met een psychische kwetsbaarheid regelmatig stigma ervaren, waardoor hun maatschappelijke participatie bemoeilijkt wordt. Ze zijn als buurman of buurvrouw minder gewenst, en ook de huidige berichten in de media over verwarde mensen vergroten de vooroordelen – ondanks dat onderzoek laat zien dat er geen verband bestaat tussen incidenten met verwarde personen en de ambulantisering in de ggz.

Ook ervaren mensen met een psychische kwetsbaarheid vaak gevoelens van eenzaamheid. Vier op de vijf psychisch kwetsbare burgers voelt zich regelmatig eenzaam. Dit is meer dan bij andere doelgroepen, zoals ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. Vermoedelijk hangt dit samen met het feit dat mensen met een psychische kwetsbaarheid vaker een klein sociaal netwerk hebben. Of ze hebben een netwerk dat vooral bestaat uit andere mensen met een psychische aandoening.

Tot slot zou een deel van de mensen die beschermd wonen, graag zelfstandig willen wonen. Echter gaat dit niet altijd door een gebrek aan betaalbare huurwoningen en onvoldoende financiële middelen.

Naar aanleiding van het rapport van het SCP wil de minister van volksgezondheid in gesprek gaan met cliënten, gemeenten, aanbieders, professionals, zorgkantoren en verzekeraars. Deze gesprekken zullen plaatsvinden in het najaar van 2018 en het vroege voorjaar van 2019.

Bron: dekentering.info

Dit bericht is 5839 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail