Psychiatrische ziekten lijken genetisch op elkaar

Facebooktwitterlinkedinmail
dna gen
Psychiatrische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis blijken genetisch sterk op elkaar te lijken. Dat hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam samen met internationale collega’s aangetoond.

De wetenschappers onderzochten de genetische informatie van ruim 75.000 mensen. Zoals verwacht bleken dezelfde genen een rol te spelen bij mensen met dezelfde psychiatrische aandoening.

Maar tot hun verrassing zagen de wetenschappers ook sterke genetische overeenkomsten tussen mensen met verschillende psychiatrische aandoeningen.

Oorzaak

“Genetisch gezien lijken psychiatrische aandoeningen dus meer op elkaar dan gedacht. Blijkbaar hebben ze een gemeenschappelijke biologische oorzaak, waardoor behandelmethoden die momenteel voor de ene psychiatrische aandoening worden gebruikt, mogelijk ook werken bij een andere aandoening”, zegt Danielle Posthuma, hoogleraar aan het Center for Neurogenomics and Cognitive Research van de VU.

“Ondanks de grote impact op patiënten en hun sociale omgeving is er nog veel onbekend over het ontstaan van deze psychiatrische aandoeningen. Wanneer we eenmaal weten welke genen een rol spelen in het ontstaan van deze aandoeningen, kunnen we gerichter onderzoek doen om de biologische oorzaken van psychiatrische aandoeningen te begrijpen en vervolgens nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen”, aldus Posthuma.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nature Genetics.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 4810 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail