Psychiatrische stoornissen beïnvloed door dezelfde biologische processen

Facebooktwitterlinkedinmail

dna gen

Bij het ontstaan van verschillende psychiatrische stoornissen – zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie – blijken genen die onderdeel zijn van dezelfde biologische processen een rol te spelen. Het gaat om histonmethylatie (betrokken bij DNA-regulatie) en het functioneren van het immuunsysteem. Dit blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek, waarvoor wetenschappers van onder andere VU/VUmc de genetische data van 60.000 mensen analyseerden.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn een belangrijke eerste stap die zal bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, die mogelijk kunnen inspelen op die gemeenschappelijke biologische processen. Zulke medicatie kan dan effectief zijn bij verschillende psychiatrische aandoeningen, ongeacht de exacte diagnose. De volgende stap is om uit te zoeken hoe deze biologische processen de werking van het brein beïnvloeden.

‘We wisten al dat psychiatrische aandoeningen genetische risicofactoren deelden, maar nog niet welke onderliggende biologische processen van belang waren’, aldus professor Daniëlle Posthuma van VU/VUmc, die deel uitmaakte van de analysegroep en beheerder is van de Genetic Cluster Computer waarop de belangrijkste analyses zijn uitgevoerd. ‘De nieuwe bevindingen van onze studie laten zien hoe belangrijk het genetisch onderzoek naar biologische netwerken is voor vooruitgang in de psychiatrie. Maar alleen dankzij het enorme databestand – een samenwerking van honderden onderzoekers in het Psychiatric Genomics Consortium – hebben we deze stap vooruit kunnen maken in ons begrip van de processen die een rol spelen bij verschillende psychiatrische stoornissen.’

Het onderzoek is online gepubliceerd in Nature Neuroscience .

Bron: vumc.nl 

Dit bericht is 2497 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail