Psychiatrische patiënten volgens Inspectie nog te vaak opgesloten

Facebooktwitterlinkedinmail

isoleercel

5 juni 2015 – Psychiatrische patiënten in de geestelijke gezondheidszorg worden nog te vaak opgesloten op hun kamer. Ook komt het nog te vaak voor dat ze worden vastgesnoerd met de omstreden Zweedse band. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

IGZ constateert ook dat zorginstellingen nog altijd te lang wachten met het inschakelen van een externe deskundige, om te helpen bij het afbouwen van langdurende dwangbehandeling. Ook komt het nog regelmatig voor dat er medicatie wordt ingezet bij dwangbehandelingen.

Volgens de inspectie nemen ggz-instellingen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg wel steeds meer maatregelen om vrijheidsbeperkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar dit is nog niet voldoende.

Het opsluiten of vastbinden van patiënten brengt het risico met zich mee dat ze psychische en fysieke schade oplopen.

De IGZ probeert het vastbinden van patiënten met een Zweedse band, waarmee ze vastgesnoerd kunnen worden aan bed of op een stoel, al jaren uit te bannen. In het verleden gebruikte zorgpersoneel de onrustband vaak als bewoners agressief werden, zichzelf of anderen wat aan wilde doen, maar ook om te voorkomen dat ze vielen. Door onjuist gebruik van de band zijn ook verschillende patiënten overleden.

IGZ brengt al jaren onverwachte bezoeken aan instellingen in de gehandicaptenzorg om te controleren of ze voldoen aan de normen.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 2312 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail