Promotie risicofactoren terugkerende depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

In het proefschrift ‘Under pressure: vulnerability and stress in recurrent depression and new technologies to prevent relapse’ van Gemma Kok van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn potentiële risicofactoren van terugval en het voorkomen van terugval onderzocht bij mensen met terugkerende depressie(s). Zij verdedigt haar proefschrift op 29 september 2014.

Potentiële risicofactoren

Depressie is een veelvoorkomende aandoening, welke gepaard gaat met veel leed voor mensen zelf en hun omgeving. Voor veel mensen is een depressie geen eenmalige, maar een terugkerende aandoening. Bij mensen die eerdere episoden van depressie meegemaakt hebben, was alledaagse stress geassocieerd met een slechter beloop van depressie. Bovendien vond Kok dat de aanwezigheid van een mogelijke persoonlijkheidsstoornis geassocieerd was met verhoogde cognitieve kwetsbaarheid (bijvoorbeeld meer rumineren). Het hebben meegemaakt van trauma’s in de kindertijd, maar ook het hebben van een chronisch somatische ziekte, bleek niet samen te hangen met een slechter beloop van depressie.

Voorkomen van terugval

Psychologische therapieën, tijdens (gedeeltelijk) herstel, lijken effectief in het verminderen van depressieve terugval, eveneens bij weinig voorgaande episoden. Preventie van terugval is daarom van belang voor iedereen die een depressie heeft meegemaakt. Ter vergroting van de toegankelijkheid van zorg, zou internet-therapie uitkomst kunnen bieden. Resultaten tonen dat, in aanvulling op reguliere zorg, een preventieve cognitieve behandeling via het internet, met minimale therapeutenondersteuning en stemmingsmonitoring (Mobiele Cognitieve Therapie), een effectieve en acceptabele manier is ter voorkoming van een toename van depressieve klachten na herstel bij mensen met meerdere voorgaande depressies.

Waarschijnlijk heeft niet iedereen dezelfde soort en vorm van behandeling nodig. Gepersonaliseerde behandeling op basis van specifieke risicofactoren voor terugval binnen een persoon, zou kunnen helpen bij het selecteren van de best mogelijke preventie van terugval.

Meer informatie:

Bron: zonmw.nl 

Dit bericht is 4549 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail