Praktijkondersteuner GGZ aan de slag met e-health

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2014-06-12 om 07.52.10

Bij meer mensen proberen een (ernstige) depressie te voorkomen. Dat is het doel van het implementatieproject van de internetcursus kleurjeleven.nl in de huisartsenpraktijk.

E-mental health programma’s zijn nog geen gemeengoed in de huisartsenpraktijk. Ook patiënten of mensen met depressieve klachten weten vaak niet dat er internetcursussen zijn, of vragen zich af of het wel werkt. ‘Onbekend maakt onbemind’ geldt zowel voor de patiënten als voor behandelaars en praktijkondersteuners ggz.

Toch is een internetprogramma een laagdrempelige manier om patiënten te stimuleren zelf iets aan hun klachten te doen. Voor behandelaars kan het een effectief hulpmiddel zijn om mensen te begeleiden. Door de invoering van de basis ggz worden huisartsenpraktijken bovendien gestimuleerd om meer gebruik te maken van e-health.

Effectieve zelfhulpcursus
Kleurjeleven.nl is een bewezen effectieve zelfhulpcursus voor mensen met depressieve klachten. Uit onderzoek blijkt dat het volgen van de zelfhulpcursus met begeleiding van een behandelaar nog meer effect heeft.

In dit nieuwe implementatieproject worden huisartsen en praktijkondersteuners GGZ getraind om Kleurjeleven aan hun patiënten aan te bieden, aanvullend op de face-to-face afspraken. Deze manier van werken met en begeleiden van patiënten met behulp van een internetprogramma is nieuw. Daarom wordt onderzocht wat de beste manieren zijn om dit te doen.

Trainen en stimuleren
Het project loopt tot eind 2016. De eerste fase bestaat uit het trainen van praktijkondersteuners en huisartsen. De volgende fase is het stimuleren en motiveren om het ook daadwerkelijk aan te bieden aan patiënten. De opgedane kennis en ervaringen die het gebruik van Kleurjeleven bevorderen, worden direct toegepast en gedeeld. Patiënten die gebruik maken van deze nieuwe vorm van begeleiding worden gevraagd naar hun ervaringen en kunnen verbeterpunten aangeven.

De eerste resultaten worden in 2015 verwacht en leveren een bijdrage aan de kennis over het toepassen van e-mental health in de zorg.

Deelnemers
Deelnemende organisaties aan deze pilot zijn Stadsmaatschap Utrecht; Organisatie Chronische Eerstelijnszorg (OCE) Nijmegen; Zorggroep Almere; Eerstelijns Centrum Tiel; Gezondheidscentrum De Kroonsteen- de Vuursteen Malden; Gezondheidscentrum Hazenkamp Nijmegen; Medisch Centrum de Poort Bergen op Zoom.

De pilot wordt gefinancierd door ZonMw en wordt uitgevoerd in samenwerking met Mentalshare – aanbieder van Kleurjeleven.nl – en VGZ.

Meer informatie
Odile Smeets  osmeets@trimbos.nl

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 3398 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail