Positieve feedback vermindert problemen in sociale interactie bij eerste psychose

Facebooktwitterlinkedinmail

19 maart 2019 – Psychose kenmerkt zich, naast positieve symptomen (o.a. wanen en hallucinaties) en negatieve symptomen (o.a. vervlakt affect), door problemen in het sociale domein. Imke Lemmers-Jansen onderzocht sociale interacties op gedrags- en hersenniveau bij jongeren met een eerste psychose en jongvolwassenen met een klinisch hoog risico op het ontwikkelen van psychose.

Ook onderzocht zij associatie tussen stedelijk opgroeien en psychose. Initiële problemen in sociale interactie die patiënten ondervinden kunnen met instructie en positieve sociale feedback verminderd worden.

Trust en social mindfulness
Lemmers-Jansen gebruikte twee beslissingstaken om sociale interacties te meten: het social mindfulness paradigma, waarin de deelnemer een keuze moet maken uit vier producten, het belang van de tweede speler in het oog houdend, en de trust game, een investeringstaak die vertrouwen meet. Op beide taken scoorden patiënten initieel lager, maar lieten zij na instructie en positieve feedback gedrag zien dat vergelijkbaar was met dat van de gezonde controlegroep. Opgroeien in een sterk stedelijke omgeving verkleinde echter deze vooruitgang.

Mentalising en reward

Op hersenniveau keek Lemmers-Jansen vooral naar processen die te maken hebben met het je verplaatsen in een ander, en met het verwerken van beloning. Op basis van de gevonden hersenactivatie tijdens de taken concludeert zij voorzichtig dat patiënten met een klinisch hoog risico en een eerste psychose in staat zijn zich in de ander te verplaatsen.

Meer informatie over het proefschrift in DARE

20-03-2019 – 13.45 uur in de Aula

Social interactions in health and psychosis

I.L.J. Jansen

prof.dr. A.C. Krabbendam, prof.dr. D.J. Veltman, dr. A.J. Fett

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Psychologie

Bron: vumc.nl

Dit bericht is 2698 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail