Polulaire ASMR fluistervideo’s kunnen helpen bij depressie of burnout

Facebooktwitterlinkedinmail

16 november 2018 – Zachte stemmen en het geluid van nagels over een borstel. De zogeheten ASMR-fluistervideo’s op YouTube worden door miljoenen mensen bekeken. Het zorgt voor tintelingen en verlaagt zelfs je hartslag. Maar wat is het precies? En waarom is het zo ontzettend populair?  RTLnieuws gaat op zoek naar de antwoorden.

In ASMR-video’s spreken vaak jonge vrouwen met fluisterende stem je toe. Ze maken geluiden zoals tikken op een plastic bekertje, papiertje knisperen of strijken met een veer over de microfoon. Sommige mensen krijgen een lichamelijke reactie als ze naar de video’s kijken.

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Anouk Keizer is psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar het fenomeen. “We hebben aan mensen die ASMR ervaren gevraagd om via een kleurplaat aan te geven waar ze nu precies die tinteling voelen. De rillingen beginnen voornamelijk op het achterhoofd en verspreidt zich langzaam via de nek en rug naar beneden.”

Burn-out en depressie
Omdat veel mensen rustig worden van de fluisterfilmpjes, kan ASMR helpen bij een burn-out of een depressie. De hartslag gaat zelfs meer naar beneden dan bij een mindfulness-training. “Maar ASMR als therapie inzetten kan nog niet, we weten nog niet hoe het precies werkt.”

Daarnaast is de trigger voor iedereen anders, dus is het ongelooflijk moeilijk om een standaard video te maken die voor een grote groep werkt.

Een van de meest populaire ASMR-video’s:

Maria Viktorovna is de koningin van ASMR. Deze video van haar YouTube-kanaal Gentle Whispering ASMR is meer dan 20 miljoen keer bekeken.

Belinda: ‘Het begint met een kriebelgevoel op mijn hoofd’

Belinda Strijbos (16) kijkt al vijf jaar ASMR-video’s. “Op de basisschool kreeg ik depressieve klachten. Ik kon steeds slechter in slaap komen. Als ik me concentreer op de geluidjes in de ASMR-filmpjes, stop ik met piekeren en val ik in slaap. Ik kijk de filmpjes ook na een drukke dag op school. Dan ga ik met mijn telefoon en met oortjes in op bed liggen. Vaak krijg ik ook een tinteling, dat begint met een kriebelgevoel op mijn hoofd en gaat via mijn rug naar beneden. Ook voel ik de tinteling in mijn armen en benen. Dat is een heel relaxt moment.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 7235 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail