E-health module : Plannen en Organiseren voor mensen met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

Voorbeeld-van-hoe-het-brein-van-iemand-met-autisme-kan-werken-640-x-460-e1429525872798

5 april 2016 – Vanaf deze maand is de module: Plannen en Organiseren beschikbaar in het platform van Minddistrict. Deze module is ontwikkeld voor volwassenen met een autismespectrumstoornis. Zij krijgen in de module praktische handvatten aangereikt om te leren plannen en organiseren.

Andere tijdbeleving

Plannen en organiseren is voor mensen met autisme vaak lastig. Veel mensen met autisme vinden het bijvoorbeeld moeilijk om hun aandacht bij een taak te houden. Ook beleeft iemand met een autismespectrumstoornis tijd anders. Het is daardoor moeilijk in te schatten hoe lang iets duurt.

Juist deze twee zaken heb je nodig om een planning te maken en structuur aan te brengen. ‘Cliënten weten daardoor vaak niet hoe ze een taak moeten aanpakken,’ vertelt Daniëlle Revers, interventieontwikkelaar bij Minddistrict. ‘De module reikt hen handvatten aan, om dit onder de knie te krijgen.’

Hulpmiddel op weg naar zelfstandigheid

De module is ontwikkeld om plannen en organiseren iets eenvoudiger te maken. Het is dus een hulpmiddel. Cliënten krijgen handvatten en inzichten aangereikt om minder vast te lopen in taken.

De module kan zo worden ingezet dat cliënten zelf bepalen met welke hulpmiddelen hij of zij aan de slag wil. Zo kan iemand eerst zelf proberen en succeservaringen opdoen. Daarna kijken de behandelaar of begeleider en cliënt samen naar de uitkomst. ‘Op deze manier kunnen cliënten stapsgewijs op weg naar meer zelfstandigheid,’ zegt Revers.

 

Heldere informatie en zo min mogelijk afleiding

‘Mensen met autisme hebben vaak behoefte aan heldere en duidelijke informatie,’ legt Revers uit. ‘Ook concentratie kan een probleem zijn. Daar hebben we specifiek rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van de module’. Informatie wordt daarom op diverse manieren en laagdrempelig aangeboden, bijvoorbeeld in tekst, in een doodle of een filmpje.

Daarnaast bevatten de onderdelen zo min mogelijk afleiding. ‘We hebben er daarom ook voor gekozen om geen video te maken van een behandelaar, maar om een illustratie met voice-over te gebruiken’, zegt Revers. ‘Dat leidt minder af.’

Bekijk het onderstaande filmpje uit de module.

Plannen en organiseren: stap voor stap

‘De module heeft een logische opbouw van theorie naar steeds praktischere onderdelen. De cliënt bouwt stap voor stap op naar het maken van een planning, waarbij er steeds meer details toegevoegd worden,’ beschrijft Revers. ‘Het doel is dat de cliënt meer overzicht krijgt, en hopelijk daardoor ook meer zelfvertrouwen.’

Plannen en organiseren: ontwikkeld door de Gx

De module is ontwikkeld door Minddistrict in samenwerking met de Gx, netwerk voor innovatieve ggz-instellingen. De module kan worden ingezet bij de behandeling en begeleiding van mensen met autisme, met name in de Specialistische GGZ.

Meer weten

Minddistrict biedt een complete catalogus aan, met modules voor diverse zorgcircuits zoals de poh-ggz, de generalistische basis- en specialistische ggz en de verslavings- en forensische psychiatrie. De online modules worden ingezet als aanvulling op face-to-facecontacten.

De module Plannen en Organiseren is beschikbaar in de Minddistrict catalogus. Heeft u nog geen beschikking over de module? Of heeft u vragen? Neem dan vooral contact op met ons op via info@minddistrict.nl

Wij willen graag weten hoe de module in de praktijk wordt gebruikt en ervaren. Maak je gebruik van deze module, of ga je deze module inzetten of volgen? En wil je meewerken aan een interview of artikel? Laat dat ons dan weten via info@minddistrict.nl.

Bron: minddistrict.nl 

Dit bericht is 7755 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail