Persoonsgerichte therapie anno 2015

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2015-09-29 om 09.55.20

29 september 2015 – Op 1 oktober verschijnt het boek Persoonsgerichte therapie in de praktijk, waarin Marijke Baljon, Grieteke Pool en Roelf Jan Takens laten zien hoe de persoonsgerichte benadering kan worden geconcretiseerd in interventievaardigheden.

In veertien zeer praktische en toegankelijke hoofdstukken worden de belangrijkste thema’s binnen de persoonsgerichte psychotherapie behandeld. De nadruk ligt daarbij steeds op de praktische toepasbaarheid: inspirerende voorbeelden van therapeut-cliëntdialogen laten de lezer als het ware over de schouder van de therapeut meekijken.

Aan bod komen onder andere: de ontwikkeling van het Zelf, het belang van de therapeutische relatie, empathie, het verdiepen van de beleving, focussen, concreet spiegelen en contactwerk. Daarnaast is er aandacht voor de behandeling van angst en depressie, emotiegerichte psychotherapie en existentiële psychotherapie.

In de persoonsgerichte benadering van psychotherapie staan de persoon van de cliënt, diens persoonlijke belevingswereld en wens tot verandering centraal. De basis voor de persoonsgerichte visie is gelegd door Carl Rogers.

Inmiddels is deze benadering door onderzoek en voortschrijdend inzicht verder genuanceerd en gespecificeerd. Zo heeft de afgelopen jaren non-directiviteit plaatsgemaakt voor procesgerichtheid, en is de oorspronkelijke anti-diagnostische houding vervangen door procesdiagnostiek en probleemgerichte interventies.

Onverminderd is het belang dat gehecht wordt aan de kwaliteit, ambachtelijkheid en werkzaamheid van de therapeutische relatie, die gekenmerkt wordt door empathie, een hoge graad van echtheid en persoonlijke aanwezigheid van de therapeut en een accepterende, wederkerige werkrelatie.

PERSOONSGERICHTE THERAPIE IN DE PRAKTIJK

Marijke BaljonGrieteke PoolRoelf Jan Takens

€ 24,50 | 256 pagina’s | ISBN 9789079729937 | NUR 770 | 

Bron: hogrefe.nl 

 

Dit bericht is 3131 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail