Persoonlijke voordeur werkt positief

Facebooktwitterlinkedinmail

VOORDEUR

10 september 2015 – Ouderen met dementie of psychiatrische problematiek kunnen in een zorginstelling baat hebben bij een gepersonaliseerde voordeur die lijkt op de voordeur van een vroegere woning. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut. 

De gepersonaliseerde voordeuren (‘true doors’) zijn opplakdeuren met de afbeelding van een voordeur van een vroegere woning. Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde periode uit iemands leven of een plek waar iemand met plezier gewoond heeft. Wanneer deze persoon naar de zorginstelling verhuist, kan een deur uit het verleden als het ware ‘meegenomen’ worden naar de nieuwe woonomgeving.

Positieve impact
Het onderzoek laat zien dat ‘true doors’ een positieve impact kunnen hebben op zowel de bewoners, verzorgenden als familieleden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat ‘true doors’ het ophalen van herinneringen kunnen stimuleren bij bewoners, een belangrijke bezigheid die kan leiden tot meer welbevinden.

Het onderzoek werd uitgevoerd op zorglocatie D’n Aok, onderdeel van Zorggroep Charim te Veenendaal. Op deze zorglocatie wonen zowel ouderen met dementie als psychiatrische problematiek.

Voor meer informatie over ‘true doors’, ga naar www.truedoors.com.

De rapportage kunt u vinden in onze webwinkel. Artikelnummer AF1408.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door de MSDCARE award 2014.

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 840 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail