Pensioen maakt depressief en ziek

Facebooktwitterlinkedinmail

plots-pensioen-slecht-voor-gezondheid_1_515x0

Te snel op pensioen gaan, kan je gezondheid schaden. Onderzoek heeft aangetoond dat na zijn pensioen de gemiddelde volwassene 60 procent meer kans heeft om ziek te worden.

Vorsers aan het instituut van Economische zaken in Londen ondervroegen 9000 volwassenen tussen 50 en 70 jaar uit 11 Europese landen. De studie probeerde wel rekening te houden met het feit dat sommige mensen op pensioen gaan door gezondheidsproblemen.

Veel werknemers dromen dat ze met hun pensioen veel gaan reizen, nieuwe hobby’s krijgen en vooral hét geluk te vinden. Dit kan je echter een miserabel gevoel geven en je gevoeliger voor ziekte maken. Naast een verhoogde kans op ziekte, doet het pensioen ook het risico op een depressie toenemen, gepensioneerden hebben ook 60 procent meer kans om medicatie te nemen.

Pensioen = stressvoller
Hoofdonderzoeker Gabriel Sahlgren zegt dat deze studie aantoont dat op pensioen gaan je leven zo verandert, dat dit stressvoller is dan te blijven werken. Velen verliezen door te stoppen met werken contact met vrienden en collega’s en raken sociaal geïsoleerd. Ze sportten minder aangezien sommigen naar het werk fietsen of wandelen of hadden lichamelijk veeleisende jobs. Ook het verlies aan een inkomen heeft een negatieve invloed op het welzijn en de gezondheid. De studie besluit: “De resultaten getuigen van grote negatieve effecten van het pensioen op zowel mannen als vrouwen. Hoewel er twijfel is over de onmiddellijke gezondheidsimpact van een pensioen, blijkt langer werken goed te zijn voor je gezondheid op lange termijn.”

Bron: goedgevoel.be

Dit bericht is 14497 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail