Overstap binnen GB GGZ wordt niet altijd vergoed door zorgverzekeraar

Facebooktwitterlinkedinmail

geld-lenen

22 juli 2015 – Cliënten die overstappen naar een andere behandelaar in de Generalistische Basis GGZ (GB GGZ), krijgen de zorg bij de nieuwe aanbieder niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Het NIP vindt dit een onwenselijke situatie en kaart dit probleem daarom aan bij zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Hoe handel ik als psycholoog wanneer ik met deze situatie te maken heb? We zetten voor u de tips en aandachtspunten op een rij welke u kunt nalopen zodra er zich bij u een dergelijke situatie in de praktijk voordoet:

  •  Indien een cliënt naar een andere zorgaanbieder wil overstappen, kan een lopend behandeltraject worden beëindigd, dit in overleg met de nieuwe zorgaanbieder. Tot een tijdsbesteding van 120 minuten (circa 2 consulten) brengt u de prestatie ‘Onvolledig Behandeltraject’ in rekening. Bij een tijdsduur langer dan 120 minuten wordt een product Kort, Middel of Intensief in rekening gebracht.
  •  Let op: Wanneer een cliënt overstapt naar een andere gbggz-behandelaar, en het eerste behandeltraject al is gedeclareerd, kan het zo zijn dat de zorg bij de nieuwe aanbieder niet vergoed wordt. Dit kan ook gebeuren als alleen een ‘onvolledig behandeltraject’ in rekening is gebracht.
  • Op grond van de WGBO en de NIP-beroepscode moet u als aanbieder de cliënt informeren over de voorwaarden en kosten van de zorg. U kunt hiervoor gebruik maken van het informatiememo dat het NIP hierover gemaakt heeft.
  • Het is aan te bevelen dat de cliënt zelf bij de verzekeraar informeert of de behandeling wel of niet wordt vergoed.

Bron: psynip.nl 

Dit bericht is 1918 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail