Overactieve blaas en affectieve stoornissen vaak hand in hand

Facebooktwitterlinkedinmail

abd82a4c-e0e4-11e3-9a39-ca815ef6b30c_web_scale_0.6_0.6__

De onderzoekers van het Maastricht UMC+ analyseerden de data van 43 studies met 80 duizend deelnemers naar de samenhang tussen plasklachten en angst en depressie, zo lezen we op mednet.nl.  In 26 studies vond uroloog Daisy Vrijens van het Maastricht UMC+ een associatie tussen een overactieve blaas en depressie gevonden en in zes studies een associatie met angst.

De associatie tussen een overactieve blaas en klachten van angst en depressie is zeer onderbelicht aldus Vrijens.

Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen. Uit die longitudinale studies blijkt dat mensen met een overactieve blaas eerder een depressie ontwikkelen dan andere mensen en dat depressieve mensen eerder klachten van een overactieve blaas krijgen. De relatie tussen angst en een overactieve blaas blijkt minder duidelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat het behandelen van de klachten van een overactieve blaas ook leidt tot vermindering van de depressieve klachten.  Huisartsen en behandelaren in de geestelijke gezondheidszorg kunnen dan ook beter bij mensen met angst en depressie klachten naar urologische klachten vragen en letten op het ontstaan van blaasklachten bij mensen met een depressie.

Het onderzoek werd gedaan binnen het Pelvic Care centrum Maastricht (PCcM) van het MUMC+. Zij besteden, als enige in Nederland, veel aandacht aan de associatie van onder andere blaasklachten en affectieve klachten (angst/depressie).

 

Dit bericht is 7116 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail