Onregelmatige hartslag gekoppeld aan depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

webmsatr

Mensen met een onregelmatige hartslag kan ook een verhoogd risico om depressief , is de conclusie van een nieuwe studie in Duitsland.

Hoewel de risico’s klein zijn komt het wel overeen met andere studies naar hartaandoeningen en depressie  aldus Richard Sloan , die niet betrokken was bij de nieuwe studie. Sloan is de Nathaniel Wharton Professor of Behavioral Medicine in de Psychiatrie aan de Columbia University in New York . ” Er is een grote reeks aan studies , waarvan velen een veel sterker effect aantonen, ” zei hij tegen Reuters Health.

Boezemfibrilleren is een soort van ritme aandoening die bovenste kamers van het hart . Het kan worden veroorzaakt door een aantal zaken – waaronder hartaanvallen , infecties en hartklepproblemen . Obesitas is een risicofactor voor boezemfibrilleren , evenals hoge bloeddruk , hoog cholesterol en diabetes .

In 2010 werden ongeveer vijf miljoen mensen in de VS  gediagnosticeerd met boezemfibrilleren .Dat aantal zou tegen 2030 naar ongeveer 12 miljoen nieuwe gevallen per jaar  groeien , volgens een recente studie. Artsen weten al lang dat  de mentale toestand van patiënten invloed kan hebben op hoe goed ze voor zichzelf zorgen, de behandelinstructies volgen  en in hoeverre ze de last van hun ziekte ervaren .

Dr. Renate Schnabel , van de Universiteit van het Hart Centrum in Hamburg , en haar collega-onderzoekers wilden zien of een depressie de loop van boezemfibrilleren en gevoelens van patiënten over hun ziekte kan beïnvloeden. Schnabel ’s team gebruikte gegevens van 10.000 Duitse volwassenen voor de nieuwe studie . De meesten hadden geen boezemfibrilleren , maar 309 wel .

De onderzoekers vergeleken de gemiddelde depressie scores voor mensen met boezemfibrilleren om de scores van mensen zonder de aandoening. Depressie werd gemeten op een schaal van nul tot 27 , hoe hoger de score hoe ernstiger de depressie .

Gemiddeld scoorden mensen met boezemfibrilleren een vier , in vergelijking met een gemiddelde score van drie onder degenen zonder de onregelmatige hartslag . Bij beide groepen is de score niet zodanig dat een behandeling voor depressie wordt aanbevolen.

Sloan geeft aan dat het punt verschil in ernst van de depressie individueel niet merkbaar is. De studie kan ook niet beantwoorden of boezemfibrilleren leidt tot een depressie of andersom. Ze hebben gewoon een gemeenschappelijke oorzaak , aldus Sloan.

Schnabel en haar collega’s vonden wel een  verschil in ernst van de depressie.  Met name de fysieke symptomen van depressie , zoals steken en pijn op de borst komen vaker of intenser voor bij mensen met een onregelmatige hartslag .

Screening op en behandeling van depressiesymptomen kunnen hartpatiënten helpen om zich fysiek beter te voelen en kan mogelijk leiden tot verbetering van hun lichamelijke klachten, schrijven de onderzoekers in PLoS ONE .

BRON : PLoS ONE

Dit bericht is 4933 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail