Gratis online training voor mantelzorgers van naasten met dementie

Facebooktwitterlinkedinmail

8 september 2017 – Kenmerkend voor de hersenziekte dementie is het steeds weer veranderende gedrag van de naaste met dementie. De nieuwe gratis online training op dementie.nl helpt mantelzorgers om met dit gedrag goed om te gaan.

Op een praktische manier wordt ingegaan op verschillende soorten gedrag zoals onrust, achterdocht en agressie. Nadat deelnemers één van de zes video’s hebben bekeken, ontvangen zij meteen concrete handvatten, een opdracht en een geschreven samenvatting van de betreffende aflevering. De training is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met Alzheimer Nederland.

Online training

De online training – beschikbaar op dementie.nl, het platform voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland – is samen met mantelzorgers, mensen met dementie en andere experts ontwikkeld. Sander de Kramer, onder andere bekend van het TV programma ‘De Wandeling,’ presenteert de video’s. Experts Anne Margriet Pot, hoogleraar Ouderenpsychologie, en Maritza Allewijn, gz-psycholoog, geven tips en advies.

Mantelzorgers overbelast

In Nederland zorgen meer dan 700.000 mensen voor iemand met dementie. De helft combineert dit met een baan en/of de zorg voor kinderen. Meer dan de helft van de mantelzorgers geeft te kennen zwaar belast of zelfs overbelast te zijn. Een veel voorkomende oorzaak hiervoor is het veranderende gedrag van hun naaste met dementie. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen.

Handvatten

De online training bestaat uit zes video’s met een opdracht. In elk van de video’s staat één type veranderend gedrag centraal, zoals bijvoorbeeld achterdocht, onrust en agressie. Het doel is om mantelzorgers meer inzicht te geven in waarom het gedrag verandert. Vervolgens worden handvatten gegeven hoe zij goed met dit gedrag om kunnen gaan. Van elke video is een samenvatting te downloaden via dementie.nl.

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 6072 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail