Online behandelen van depressies is even effectief als face-to-face

Facebooktwitterlinkedinmail

living-E-health

Het bestrijden van angsten en depressies blijkt online net zo effectief te zijn als in de stoel van de behandelaar. Dat blijkt uit onderzoek van Dimence.

Het online behandelen van angst en depressie is net zo effectief is als een face-to-face-behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van ggz-instelling Dimence. Ook deed de instelling onderzoek naar het effect van online psycho-educatie, voorlichting over het ziektebeeld. Hierbij was een duidelijke afname van klachten te zien.

In het voorjaar van 2010 begonnen José Richters en Rob Gerrits met de onderzoeken onder 838 patiënten met klachten op het gebied van angst of depressie. 706 mensen volgden de ‘klassieke’ face-to-face-behandeling, 132 volgden een online behandeling. Deze online behandeling wordt gecombineerd met een aantal persoonlijke ontmoetingen met een vaste behandelaar. Bij beide groepen was een vergelijkbare afname van de klachten te zien.

Ook voorlichting over het ziektebeeld is van groot belang. Dimence onderzocht bij 99 patiënten met een depressie of angststoornis de effecten van online voorlichting. “Inzicht in klachten en snappen wat er aan de hand is, is vaak de eerste stap naar herstel”, stelt Dimence. Psycho-educatie is voorlichting aan de patiënt en zijn naasten over het ziektebeeld.
Het inzetten van internethulpverlening in de gezondheidszorg is een onomkeerbaar proces. Dimence: “Minister Edith Schippers vindt dat het meer vanzelfsprekend moet worden. In juni 2012 schreef zij in een brief aan de Eerste Kamer dat ze het vergroten van het aandeel van internethulpverlening in de gezondheidszorg ziet als een manier om de zelfredzaamheid van patiënten te versterken, oplossingen te bieden voor het dreigend personeelstekort en de kostenstijging te beperken. Een brede toepassing van informatie- en communicatietechnologie in de zorg moet vanzelfsprekend worden.”

Bron: metronieuws.nl 

Dit bericht is 3162 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail