Onderzoeken leggen nieuwe verbanden tussen slaapduur en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

Slaap

Een onderzoek bij 1.788 volwassen tweelingen is de eerste die een relatie aantoont tussen zelf -gerapporteerde  slaapduur en genetisch risico op depressieve symptomen. Onder tweelingen met een normale slaapduur van zeven tot 8,9 uur per nacht was het erfelijk risico op depressieve symptomen was 27 procent . Echter bij tweelingen met een korte slaapduur van vijf uur per nacht was de genetische invloed op  depressieve symptomen toegenomen tot 53 procent  en  bij degenen die 10 uur per nacht rapporteerden was het 49 procent.

“Gezonde slaap is noodzakelijk voor fysieke, mentale en emotionele welzijn , ” zegt dr. M. Safwan Badr Voorzitter van de American Academy of Sleep Medicine . “Dit nieuwe onderzoek onderstreept het belang van goed slapen, het is een investering in onze gezondheid.”

” We waren verrast dat de erfelijkheid van depressieve symptomen bij tweelingen met een zeer korte slaap  bijna twee keer de normale slapende tweeling in erfelijkheid overtrof”, aldus hoofdonderzoeker Dr Nathaniel Watson , hoogleraar neurologie  van de Universiteit van Washington Medicine Sleep Center in Seattle, Washington . “Zowel een korte als een lange overmatig slaapduur lijken de genen die betrokken zijn bij depressieve symptomen te worden geactiveerd”.

Volgens Watson toont het onderzoek aan dat het optimaliseren slaap, bijvoorbeeld met behulp van psychotherapie,  een manier is om de effectiviteit van de behandelingen tegen depressie te verbeteren

Een andere onderzoek onder 4175 personen tussen 11 en 17 jaar toont ook het effect van tekort aan slaap op een depressie aan. Bij zes uur of minder per nacht bleek er sprake van een verhoogd risico op depressie . “Deze resultaten zijn belangrijk omdat ze aantonen dat slaaptekort een voorloper van een depressie bij adolescenten kan zijn , die weer kan leiden tot een zware depressie of stemmingsstoornissen,” aldus hoofdonderzoeker dr. Robert E. Roberts, professor gedragswetenschappen aan de School of Public Health aan de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston.

Ongeveer negen procent van de volwassenen in de VS voldoet aan de criteria voor depressie, waarvan vier procent leiden aan een ernstige depressie . Het National Institute of Mental Health meldt dat depressieve stoornissen ongeveer 11 procent van de Amerikaanse tieners op een bepaald punt in hun leven beïnvloeden en drie procent heeft een ernstig invaliderende depressieve stoornis.

Bron: medicalnewstoday.com

Dit bericht is 4319 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail