NOS Nieuwsuur en BNR Radio: Ondanks serieuze waarschuwingen toch PGB-systeem ingevoerd

Facebooktwitterlinkedinmail

Van-Rijn

Al in oktober vorig jaar was duidelijk dat er problemen zouden ontstaan met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (PGB) door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zowel BNR radio als NOS Nieuwsuur besteden hier uitgebreid aandacht aan.

“Als je constateert dat de helft van alle zorgcontracten nog geen betaling heeft gehad, dan gaat het gewoon niet goed.” (radio fragment)

Dat stellen twee ICT deskundigen in Nieuwsuur. De twee doen de uitspraak mede op basis van een onderzoeksrapport van Deloitte. ICT-ondernemer René Veldwijk is één van de twee deskundigen. Hij vertelt dat er twee dingen opvallen.

“Als je het rapport met enigszins deskundige ogen leest, dan denk je dit gaat nooit afkomen in 2,5 maand tijd.

“En ten tweede: wat hebben ze hun best gedaan bij de Sociale Verzekeringsbank om ervoor te zorgen dat er geen informatie uitlekte naar het ministerie van VWS.”  (radio fragment)

CDA Tweede Kamerlid Mona Keijzer heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid over de kwestie. “Toen ik hoorde van deze problemen heb ik meteen de ICT audit opgevraagd bij de staatssecretaris en die stukken geven een verontrustend beeld. In maart, september en oktober zijn er al waarschuwingen geweest. Waarom is er toen toch doorgezet?”

Verder wilde Keijzer van Van Rijn weten wanneer hij wist van deze rapporten en wat hij daar toen aan gedaan heeft. “In de stukken stond dat waar nu mee gewerkt wordt nog maar de basis is en dat het systeem nog uitgebreid moet worden. Ik ben wel benieuwd wanneer dan? Er draaien nu twee systemen, dat gaat niet goed. Het is maar de vraag of alle gegevens vanuit de gemeentes en zorgkantoren ook terecht komen bij de Sociale Verzekeringsbank. Er wordt vast keihard gewerkt, maar kan niet zo door gaan.”

Er is maar één e-mailadres voor alle e-mail. Daar zitten minstens 30.000 achterstallige mailtjes in. In die mails zitten heel veel salarisdeclaraties.

Een SVB-medewerker die anoniem wil blijven

In oktober vorig jaar was al glashelder dat er problemen zouden ontstaan met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb) door de Sociale Verzekeringsbank. Volgens twee vooraanstaande informatietechnologie-deskundigen was toen al duidelijk dat de uitbetaling per 1 januari tot problemen zou leiden.

Dat staat in schril contrast met de stelling van de Sociale Verzekeringsbank dat er geen ‘showstoppers’ waren geconstateerd die de uitvoering van de nieuwe taak in de weg stonden.

De reacties op het onderzoek naar het IT-systeem

Video afspelen  01:51

Volgens belangenvereniging Per Saldo is de chaos nog niet opgelost. De vereniging krijgt nog veel meldingen binnen van mensen die hun maandloon over januari niet hebben ontvangen.

Feiten over de pgb-problemen:

– bij het Rapid Response Team van de SVB zijn door pgb-belangenvereniging Per Saldo sinds 5 februari 1500 mensen aangemeld, vooral vanwege urgente financiële problemen.
– de SVB krijgt zo’n 4000 telefoontjes per dag over het pgb
– er komen dagelijks ook nog zo’n 100 pgb-vragen binnen via Twitter

Nieuwsuur analyseerde wat er voorafging aan de huidige pgb-problemen.

Dit bericht is 2143 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail