NZa wil meer ruimte voor POH-GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

24995_fullimage_consult

3 juli 2015 –Met ingang van 2016 worden de regels voor praktijkondersteuners in de huisartsenzorg aangepast. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Onderdeel van de aanpassingen is dat er meer ruimte komt voor de praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).

In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) behandelt de huisarts in samenwerking met de praktijkondersteuner huisarts GGZ mensen met licht psychische klachten. In 2015 is een nieuw bekostigingsmodel voor huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg gemaakt. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het afgelopen jaar in samenspraak met zorgaanbieders en zorgverzekeraars dit model doorontwikkeld.
Het model zorgt voor meer ruimte voor de POH-GGZ. Momenteel zou de bekostiging van deze hulp nog vaak knellen, met name in de praktijk. Het idee is dat de nieuwe regels hier een einde aan maken. Zo wordt bijvoorbeeld het maximumtarief voor de module POH-GGZ opgehoogd. Ook wordt het mogelijk om maximaal één fte POH-GGZ per normpraktijk vergoed te krijgen. Momenteel is dit eenderde.
De nieuwe regels doen geen uitspraken over de inzet van de POH-GGZ binnen de huisartsenpraktijk. Het is aan zorgverzekeraars en zorgaanbieders om hier nadere afspraken over te maken.

Dit bericht is 1170 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail