NZa legt boete op aan ggz-instelling Altrecht

Facebooktwitterlinkedinmail

Veel-geld

17 juni 2015 – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een boete opgelegd aan ggz-instelling Stichting Altrecht in Den Dolder. De boete bedraagt € 700.000.

De NZa geeft de boete, omdat Stichting Altrecht in de periode 2009 – 2013 de administratie op onderdelen niet op orde had en verkeerd declareerde. Stichting Altrecht heeft zelf een uitvoerig onderzoek laten doen naar de wijze waarop zij behandelingen registreert en declareert. Ook heeft zij ingrijpende maatregelen genomen om in het vervolg correct te declareren. De NZa heeft hiermee bij het bepalen van de hoogte van de boete rekening gehouden.

De NZa stelde in februari 2014 een onderzoek in naar de wijze waarop de Stichting Altrecht declareerde. Uit het onderzoek bleek dat er een en ander niet klopte in de zorgadministratie. Zo werden diagnoses die niet onder de basisverzekering vielen aangepast, zodat zij toch vergoed konden worden. Uit het onderzoek bij Altrecht bleek dat die omzetting niet in alle gevallen verantwoord was. Ook was de tijdregistratie niet goed, waardoor soms te lange behandelingen werden gedeclareerd.

Direct na de start van het onderzoek van de NZa vroeg Altrecht KPMG om haar administratie en declaratiegedrag door te lichten. Uit dat onderzoek blijkt onder meer dat Stichting Altrecht in de periode 2009 – 2013 mogelijk ruim 10 miljoen euro aan onjuiste uren heeft geregistreerd. Dat wil niet zeggen dat dit hele bedrag onterecht is gedeclareerd, maar geeft volgens de NZa wel aan dat de onjuiste registratie aanzienlijk was.

Stichting Altrecht voerde de afgelopen periode een vergaande reorganisatie door, om te zorgen dat zij nu de behandelingen die zij uitvoert wel correct registreert en declareert. Altrecht heeft bovendien met de verzekeraars afspraken gemaakt dat zij het teveel gedeclareerde zal terugbetalen.

NZa: Boetebesluit Stichting Altrecht

Bron: nza.nl 

Dit bericht is 909 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail