NIP pleit bij Eerste Kamer voor behoud vrijeartsenkeuze in de ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

keuzes

Het NIP heeft samen met NVGzP, NVO, NVP, Vereniging EMDR en VGCt de  Eerste Kamer commissie VWS nogmaals gepleit om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet niet te wijzigen. Vanmiddag besluit de Eerste Kamer commissie VWS over de procedure van de Wet verbod verticale integratie.

De beroepsverenigingen stellen dat de wijzigingen een aantasting zijn van de grondrechten van cliënten en de macht van de zorgverzekeraars vergroten.

De verenigingen stellen in de mail dat: “Ondanks alle weerstand van zowel cliënten als beroepsbeoefenaren wordt de vrije artsenkeuze voor de gehele GGZ afgeschaft in de nieuwe polis die minister Schippers (VWS) met deze wijziging mogelijk maakt.”

Een amendement in de Tweede Kamer (amendement Bruins Slot) om ook de beroepsbeoefenaren in de generalistische Basis GGZ toe te voegen aan de lijst waarin eerstelijns zorgprofessionals worden uitgezonderd (conform amendement Slob) is helaas niet aangenomen. Terwijl dit amendement volgens ons juist recht doet aan het belang van de onmisbare vertrouwensrelatie in de GGZ; de veelgenoemde ‘klik’.

Het NIP en de collegaverenigingen vinden dat: “Uitsluiting van de gehele GGZ door de politiek voor onterechte negatieve beeldvorming zorgt over deze sector en dat er een tweedeling ontstaat in de zorg waarin alleen mensen die het zich kunnen veroorloven nog hun eigen behandelaar kunnen kiezen.”

Lees ook:

Factsheet keuzevrijheid volgens artikel 13 ZW en contractering ggz
Persbericht Betalen voor vrije artsenkeuze in de ggz
Amendement Slob
Amendement Bruins Slot

Bron: psynip.nl 

Dit bericht is 2505 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail