NIP heeft oplossing voor wachtlijstprobleem in de ggz!

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2018 – De lange wachttijden in de (curatieve) ggz zijn al een tijd in het nieuws. Het Nederland Instituut voor Psychologen (NIP) spant zich in om de wachttijden te verkorten. Het grote probleem is dat er te weinig regiebehandelaren beschikbaar zijn. De wachtlijsten in de zorg kunnen pas effectief worden verminderd als dit tekort structureel wordt aangepakt.

Het Nederlands Instituut van Psychologen pleit daarom voor:
– meer gz-opleidingsplaatsen;
– verruiming van het kwaliteitsstatuut met nieuwe regiebehandelaren;
– afgestudeerde psychologen meer ruimte geven als medebehandelaar.

De situatie in de ggz is onhoudbaar. Cliënten wachten vaak erg lang, waardoor hun problematiek kan verergeren en complexer kan worden. Medewerkers in de ggz staan onder druk: er zijn veel vacatures die niet ingevuld kunnen worden. Er moet nu iets gebeuren om de ggz weer werkbaar te maken!

Genoeg psychologen
Startende en ervaren psychologen staan te trappelen om aan de slag te gaan als gz-psycholoog. Maar zij hebben nog geen big-registratie en kunnen niet als regiebehandelaar aan de slag. Meer opleidingsplaatsen, verruiming van het kwaliteitsstatuut met nieuwe regiebehandelaren en het veel beter benutten van nieuw talent dat de arbeidsmarkt op stroomt. Dat is nodig om het wachttijdenprobleem structureel te kunnen oplossen!

Meer praktijkervaring tijdens studie
Marrie Bekker, hoogleraar Klinische psychologie aan Tilburg University pleit voor een langere basisopleiding. Zij ziet dat door de vele vacatures en de hoge werkdruk onder psychologen de rek eruit is. De goede zorg is er nog, maar puur dankzij de enorme inzet van psychologen en andere ggz-professionals – die zelf bijna het loodje leggen. Lees de hartekreet van opleider Marrie Bekker in De Psycholoog op onze actiesite: www.psynip.nl/NIPinactie

Oplossing voorhanden
Het NIP praat met alle stakeholders in de ggz en blijft dat ook doen. Ondertussen roepen wij de minister op om nu al meer opleidingsplaatsen beschikbaar te stellen. Zowel voor ervaren als basispsychologen. Daarmee krijgen wij als beroepsgroep de sleutel in handen om de wachtlijsten het hoofd te bieden!

Bron: persbericht

Dit bericht is 4248 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail